2018-12-15
今日去咗銅鑼灣搵個友人食飯,拉一拉個麵回憶下去日本旅行( ̄▽ ̄)。經過餐廳門口,店外嘅紅燈籠招牌吸引我, 店內嘅裝修精緻,幾有日本風味( ´▽`)。見到門口有少量人排隊,決定呢間。排隊嘅時候職員會預先俾餐牌睇 ,大約等咗十零分鐘就可以入鋪。店舖風格同日本店一樣 ,係旁邊可以睇到師傅即場整拉麵。由於係排隊時候已經傾好食乜,坐底可以即刻落單,我地點咗兩碗拉麵同兩份小食(*^_^*)。先係特製沾麵,餐廳用嘅係極粗麵,軟硬適中,口感彈牙而且有嚼勁。麵湯有濃厚嘅木魚豚骨味, 唔油膩(^o^)。呢個係名古屋辛味沾麵,係日本混台灣嘅沾麵,因為湯汁有特製辛味豬肉碎,少辣少咸,感覺有啲似台灣肉燥。另外,係配料方面追加咗兩塊叉燒, 口感軟嫩,配上極粗麵是一流,鍾意日本同台灣口味嘅,不坊一試。炸蟹肉忌廉餅,即叫即炸熱辣辣,驚喜嘅係外脆內軟入口即溶,外面嘅粉漿好薄,一啲都唔油膩,入面嘅忌廉唔結身好軟,所以感覺有肉汁一樣,配上檸檬汁酸甜酸甜口感非常好( ̄O ̄)。呢個係炸八爪魚丸,有三粒同六粒揀,我地揀咗六粒。外脆內軟,酥酥脆脆的外皮混合咗八爪魚粒,加上日本燒汁、沙律醬、紫菜條同木魚絲,非常有層次感,十分地道(´
呢個係炸八爪魚丸,有三粒同六粒揀,我地揀咗六粒。外脆內軟,酥酥脆脆的外皮混合咗八爪魚粒,加上日本燒汁、沙律醬、紫菜條同木魚絲,非常有層次感,十分地道(´▽`)。
整體服務同環境都不錯,其中有職員係日本人,真係好似去咗日本一樣,而且佢地係好有禮貌呢, 會送我地走(^O^)。