2023-09-01 249 浏览
😋今日黎到铜锣湾揾食,临近年尾又系时候谂下去边到食大餐😆所以今日黎同大家试下一间铁板烧 -- 本命晚市食铁板烧呢个价钱黎讲都算抵,店内装修唔错,空间都够大,主要座位都系围住铁板可以睇住师傅烹调,打卡一流👍🏻我地今次叫咗两个晚餐铁板烧一人前 -- 本,都有11道菜唔失礼嫁😋首先系➡️”前菜沙律”开开胃,跟住就有➡️”帆立贝配菠菜忌廉汁”,食落表面香脆,味道新鲜无雪味,不过有少少过熟,不过不失下一道系➡️”立鳞烧金鲷配甘笋鱼汤忌廉汁”,立鳞烧好香脆,甘荀汁几鲜甜,味道唔错架😋之后系➡️”香草牛油虾头膏煎大虾”,虾几新鲜,师傅直接用虾头起膏,加埋香草牛油煮汁,所以个汁好惹味好香浓,虾肉咬落仲爽口弹牙👍🏻跟住到➡️”豚肉生姜烧薄饼”,饼皮系平时鸡卷果类脆脆地嘅饼身,加埋大量姜葱,够哂特别😎之后系➡️”美国安格斯牛二食”,厚烧美国牛肉粒同薄烧美国牛肉➡️”厚烧美国牛肉粒”够哂咬口,牛味突出,配埋炸蒜片,岩盐同芥末,多种口味选择➡️”薄烧美国牛肉”,因为入面已经包住洋葱蒜蓉同葱,就咁咬落去都已经够哂惹味食到咁上下有个➡️”𫚭鱼鱼汤”去下油腻,汤鱼味非常浓,好鲜甜,入面有鱼卷、豆腐、蔬菜,非常足料又鲜甜跟住到铁板烧收

帆立贝配菠菜忌廉汁

立鳞烧金鲷配甘笋鱼汤忌廉汁

香草牛油虾头膏煎大虾

豚肉生姜烧薄饼

美国安格斯牛二食

跟住到铁板烧收尾常见嘅➡️”炒饭”,材料有蛋、葱蒜、甘荀、牛肉,即炒即食够哂镬气
炒饭

最后仲有➡️炒野菜同甜品,真系份量十足🤣
焦糖多士

甜品都好特别,系师傅直接系面前整嘅➡️”焦糖多士”,加咗牛油同焦糖,煎到非常香脆,配上开心果雪糕极度邪恶,不过味道真系唔错😝

🔹晚餐铁板烧一人前 -- 本 ($588)

🔴本命 Teppanyaki Honmei - 地址:铜锣湾边宁顿街13号2楼

❗️不定期Giveaway及更多美食分享, Follow Instagram: Foodmarker.hk , 可以比个like我地, 大家的支持好重要😚➡️
2023-07-19
用餐时段