2021-06-03
疫情大家都去唔到泰國,有啲可惜。不過,旺角開咗水門雞分店,價錢抵食,人氣旺盛。 鐵製枱櫈同餐廳嘅簡約裝修都非常有泰國街頭風味。水門雙拼雞飯 $ 56肉身非常白,亦唔會乾身,仲去咗骨 。如果肉質更滑身,就會更吸引。而另一款係炸雞,唔係即炸,口感偏乾,帶點微温。 油飯感覺唔會太油膩,唔係一般黃薑飯,係帶香濃蒜味。秘製醬汁酸酸辣辣,非常開胃。附送埋胡椒冬瓜湯🍲白胡椒味重,飲完唔太解渴。雞肉串燒兩串$28、豬肉串燒$14肉質比較乾身,但沙爹汁夠香濃,仲有少少花生醬喺入面,幾惹味,連送飯都點埋沙爹汁。 蟲草花燉雞腳 $42燉湯幾足料,有2、3 隻雞腳同埋豬肉粒,有住家湯嘅感覺。如果再減少油光,就更加健康。馬拉盞西蘭花炒魷魚鬚 $68幾有鑊氣,西蘭花份量唔少,亦唔會太硬身。魷魚鬚幾爽口入味。菠蘿冰 $26雖然菠蘿味道都突出,但係從飲料嘅顏色睇,見到非一般嘅黃就知添加左唔少色素。冰溶得比較快,整體偏甜,唔太自然。下次決定試返椰青。旺角豉油街21C號地舖港鐵旺角站 E2 出口, 步行約4分鐘
水門雙拼雞飯 $ 56
附送埋胡椒冬瓜湯🍲白胡椒味重,飲完唔太解渴。
蟲草花燉雞腳 $42
馬拉盞西蘭花炒魷魚鬚 $68
幾有鑊氣,西蘭花份量唔少,亦唔會太硬身。魷魚鬚幾爽口入味。
菠蘿冰 $26
旺角豉油街21C號地舖