2005-04-26 23 浏览
難得與皇阿姐同佢高徒大偉食飯吹水,大偉就提議試下呢間。始終屬於居酒屋形式,就算時8點鐘晚飯時間,都唔算太多人,學大皇話齋左右都係坐住D o架仔,都幾feel下。一坐底每人先有一小碗前菜,因為上次係第二間食到可以用羹都切得的豬扒後,皇阿姐先提議叫碗豬扒飯,今次食滑蛋吉列豬扒飯,50蚊一大碗好抵食,最緊要係塊豬扒,雖然唔算夠脆,都未可避免,因為有滑蛋淋上面,但係豬扒肉質尚算鬆,仍然保留肉汁,同意KC話飯是珍珠米,軟熟可口。一個細壽司拼盤,基本上有了一般的壽司,例如三文魚、吞拿魚、墨魚等等,水準ok。天婦羅soba-天婦羅炸得唔錯,見張紙冇油,但D sobo較腍身,而皇阿姐就讚d野夠晒熱。炸蟹仔-同天婦羅一樣,炸得香脆,用來送酒一流。牡丹蝦刺身100蚊三隻唔貴,而且真係唔錯,好新鮮好鮮甜,我食過咁多間牡丹蝦之中,佢都係有水準的一間。鰻魚蛋卷-厚厚的蛋包住塊鰻魚,又係不錯之選,雖然蛋塊厚但好夠滑。NEGITORO卷-唔記得中文名,係一碗toro蓉,要用一塊塊紫菜包住食,味道一般啦,不過幾特別。toro卷-這個唔係好抵食,100 蚊6舊細細件,唯一唔好就係紫菜較腍。大家都食到飽飽,埋單到係$69
難得與皇阿姐同佢高徒大偉食飯吹水,大偉就提議試下呢間。
炸蟹仔-同天婦羅一樣,炸得香脆,用來送酒一流。
大家都食到飽飽,埋單到係$690,以此等水準唔係貴。而且可以諗下包個"榻榻米"搞下gathering tim。