這是我最常到的飯堂之一, 平日都要等少少位, 復活假期反而少人咗.丈夫尤愛套餐送的大碟蔬菜, (粟米,椰菜, 紫椰菜, 紅蘿蔔,入味蘿蔔), 足證老闆關心顧客健康, 多吃不同種類食物及蔬菜有助健康, 這種心思, 富有人情味.這裡的小炒都很好吃, 大部份都很滿意, 而且店內牆上掛著是日晚餐, 偶有新菜式, 是餐牌內沒有的, 偶有一人雞煲, 一人水煮牛, 必點, 因為兩大一小外出食飯要照顧小孩, 必定有一菜要適合小朋友, 已經很少機會吃辣, 所以家庭飯堂就會叫一人的麻辣菜. 這裡的小炒很出色, 味道很好, 但牛肉試過幾次都很靭, 所以就算有好菜式, 已經很少點牛肉粒了.希望有改善, 可以點番最愛的蜜椒金薯牛柳粒啦!這裡的沙拉肉排, 柚子肉排, 甜酸肉排, 芥末肉排ETC都很特色好吃, 要碰運氣遇上那一種了.肉通常是乾身少少, 但味道好.這裡的蛋包飯也很好吃, 女兒最愛, 經常不讓我點晚餐, 蛋包飯跟的是日式小吃, 幸好街坊店可以換成中菜, 不要日式小吃. 送的綠茶有菊花茶味, 唔係日本餐廳常飲的綠茶味或街邊外賣綠茶飲, 老闆說茶底不同, 菊花茶味唔知有冇清熱效果呢?  燉湯都好足料好有火候
希望有改善, 可以點番最愛的蜜椒金薯牛柳粒啦!

肉通常是乾身少少, 但味道好.

燉湯都好足料好有火候, 但飲過咁多次都暫時得一款.

這裡的和式定食, 炸蝦炸豬扒等都好靚, 仲成日見人食鹽燒牛脷(但我未食過), 但我通常都係食晚巿熱炒, 太多款都食唔到咁多口味.
题外话/补充资料: 這店的侍應都很多感覺正氣的靚仔靚女, 但街坊店, 未到港男港姐級數
2018-04-02