2019-12-20
今日同朋友慶祝聖誕節,食聖誕大餐,今次揀左尖沙咀既curator by lex art cafe,係k11 musea, 之前食過西環個間lex 樓底好高好舒適,今次再黎新店。我地2個人食左Christmas set $328 一人。沙律每樣一款,烤南瓜田園沙律,裡面有粒粒紅石榴,酸酸甜甜,仲有好脆身的核桃,芝士配上檸檬油醋汁,味道淡淡的;另一款係煙三文魚凱撒沙律,裡面有培根碎、烤麵包碎同帕馬森芝士,呢個醬汁味道濃一點。主菜我地要左香煎慢煮三文魚扒,樣子好吸引,煎到個皮好脆同乾身好香,魚可以加蒜泥一同吃,但唔沾都已經好好味,連菠菜都有魚油既味道,仲有鹽漬三文魚子伴碟。另一款係煙燻火雞肉,火雞真係好有聖誕feel,今次係火雞片無平時原隻食啲肉咁硬,配埋金巴利果醬味道更提升不少,另外仲有豬肉捲,好惹味。甜品係聖誕節慶布甸,第一次食呢款甜品,味道偏甜,仲有個紅酒燴梨,好特別既一個節慶甜品。最後飲品+$38 upgrade 左artsy print coffee同chocolate,飲落去咖啡好味啲,因為朱古力太多奶!不過個樣真係好靚,可以揀自己心愛既圖案,仲可以幫朋友慶祝生日!好開心!