2021-02-14 1394 浏览
情人节揾餐厅,揾左想食好耐既呢间法式牛扒la vache. 早左一个月订枱。 餐厅系酒吧街入面,都算易揾。呢到serve一款野食,唔使谂主菜,野饮就红酒cocktail汽水果汁都有,因要送薯条,就叫左啤酒同苹果汁。主菜肉眼扒,前菜有面包+沙律仲有甜品,重要系薯条无限refill. 面包外皮唔会太硬,入面好软,再加温室牛油,好香口。沙律新鲜,有核桃系入面,不过d菜好大块,食落少少狼狈,个沙律醋比较酸,食到咪起眼。 主菜到,我地叫左一块medium, 一块medium rare. 两块肉质都好嫩,我地觉得medium好食少少,比较易咬开。 牛扒咬落好香口,如果食中有牛脂既部分就仲正! 扒下面有小蜡烛热住,加分,太生果d仲可以用下面个火庆下佢。 都要赞下个白色松露芝士酱,唔会太咸,配上牛扒可以升华。 无限refill薯条,系幼身果款,好脆,每次添都系刚刚炸起既,好难唔好食。 餐厅仲有比三支迷你酱,方便大家调味。 最后,食到8-9成包都仲有个甜品,今日系橙味蛋糕。 入面有一丝丝橙皮,唔似用左化学野, 个cream都好味! 订枱时候指明系特别日子仲会帮你画埋碟

啤酒
苹果汁

餐包

面包外皮唔会太硬,入面好软,再加温室牛油,好香口。

沙律

牛扒