2022-09-22
今日放工約左朋友聚會,我地去左元朗依間極具人氣的「芝加哥串燒酒場」。最鍾意餐廳個環境氣氛,有種好放鬆既感覺。另外,最吸晴係有個大電視,睇世界盃、英超一流!同朋友一邊歎串燒一邊飲酒,放工就係要這種快樂。 ➖串燒款式選擇多,每款都有一定質素🐮牛肉類▪️招牌燒牛骨髓▪️鹽燒牛舌心▪️安格斯牛板腱珍珠飯-牛骨粹必須趁熱食,香氣最濃郁-牛舌心夠哂厚切,牛味極濃-安格斯牛板腱珍珠飯好大碗,兩個女仔食甘多串燒都食得哂個飯,因為真的好好食。牛板腱燒得香口,口感爽彈➖🐷雞肉類▪️雞肉軟骨棒▪️鹽燒雞翼▪️風味雞腎串-雞肉軟骨棒好抵食。軟綿我雞肉伴上香滑蛋汁,十分滋味。-朋友最愛鹽燒雞翼,去食串燒一定要點。外皮燒到脆卜卜,內裏肉質juicy。➖🐟海鮮及魚類▪️香蔥燒牛殼扇貝▪️蒲燒鰻魚串▪️鹽燒多春魚-扇貝相當大粒鮮甜,d 湯汁亦係精華-鰻魚質感新鮮彈牙-多春魚咸香十足,伴酒佳選➖🥬蔬菜類▪️原條茄子燒▪️串燒娃娃菜▪️韭菜燒▪️蘆筍燒食左咁多肉類,必點一些蔬菜中和一下膩滯感。 當中最鍾意是燒茄子及韮菜-茄子燒份量多,而且每一條都鋪滿了蒜蓉及蔥,十分惹味-韭菜燒面層亦鋪滿辣粉同孜然粉,辣得過癮➖🍡特式食物▪️燒紫菜年糕串 : 煙煙韌
➖
串燒款式選擇多,每款都有一定質素
🐮牛肉類
▪️招牌燒牛骨髓
▪️鹽燒牛舌心
▪️安格斯牛板腱珍珠飯
-牛骨粹必須趁熱食,香氣最濃郁
-牛舌心夠哂厚切,牛味極濃
🐷雞肉類
▪️雞肉軟骨棒
▪️鹽燒雞翼
▪️風味雞腎串
-雞肉軟骨棒好抵食。軟綿我雞肉伴上香滑蛋汁,十分滋味。
🐟海鮮及魚類
▪️香蔥燒牛殼扇貝
▪️蒲燒鰻魚串
▪️鹽燒多春魚
-扇貝相當大粒鮮甜,d 湯汁亦係精華
-鰻魚質感新鮮彈牙
-多春魚咸香十足,伴酒佳選
🥬蔬菜類
▪️原條茄子燒
▪️串燒娃娃菜
▪️韭菜燒
▪️蘆筍燒
食左咁多肉類,必點一些蔬菜中和一下膩滯感。
當中最鍾意是燒茄子及韮菜
-茄子燒份量多,而且每一條都鋪滿了蒜蓉及蔥,十分惹味
-韭菜燒面層亦鋪滿辣粉同孜然粉,辣得過癮
🍡特式食物
▪️燒紫菜年糕串 : 煙煙韌韌充滿海苔香
▪️玉子燒: 厚切甘甜,令人滿足
🍍甜品-鳳梨燒
用最愛既燒菠蘿當甜品😋可以睇到店家豪無吝嗇,同樣大大份!時令菠蘿勁甜,爆多汁,超好食。
🍻kirin ichiban黑加倫子雪啤&桂花雪啤
本身個人偏好甜既酒,所以呢杯酒好啱我,第一次飲到酒上面有好似雪糕甘既冰沙,勁軟綿綿,仲可以keep住杯野凍。
收工大壓力,同朋友啤啤佢都好唔錯。朋友嗌左桂花味,味道同樣好清新