2024-12-19
如果你係一個鍾意食漢堡扒嘅人,咁呢間新開嘅日本過江龍餐廳「肉肉大米」絕對係你嘅天堂!佢哋主打各式各樣的日式漢堡扒,每一塊都係用上等和牛同美國牛肉製作,肉汁滿溢,仲可以配搭多種醬汁同配菜。今次我試咗三款唔同嘅漢堡扒——原味、加芝士、同奶油蘑菇,再加埋佢哋免費任添嘅西蘭花、日本米飯同湯,真係好飽!原味漢堡扒先講下佢哋嘅招牌原味漢堡扒,呢個係最能試到漢堡扒本身肉味嘅選擇。啲牛肉質感好紮實但又唔會太乾,切開嘅時候肉汁會慢慢滲出嚟,香氣即刻撲鼻。夾埋白飯同日本蛋一齊食,真係完美配搭!佢哋仲提供九種唔同味道嘅醬汁,有辣有唔辣,一定有幾種啱你口味!加芝士漢堡扒講到加芝士,真係濃郁!佢哋用2種芝士,超級邪惡!芝士濃香得嚟又唔會搶晒牛肉嘅風頭,反而同漢堡扒嘅肉味互相襯托。食落口會覺得多咗層濃厚嘅口感!奶油蘑菇漢堡扒如果你鍾意creamy嘅味道,呢個奶油蘑菇絕對係你的選擇!佢係用濃厚嘅cream煮埋啲新鮮蘑菇,再淋喺漢堡扒上面,感覺好似食緊一道高級主菜。奶油汁濃郁但唔會過膩,仲帶有少少蘑菇嘅鮮甜味,配埋漢堡扒嘅肉香,真係好有層次感。呢個味道比較溫和啲,但都係相當出色,啱啲想試下新口味嘅人!任添西蘭花🥦日本
原味漢堡扒
加芝士漢堡扒
奶油蘑菇漢堡扒
任添西蘭花🥦日本米飯及湯
一提到任添,真係即刻覺得抵食到爆!首先係西蘭花,煮得啱啱熟,保留住爽脆口感,唔會焗到爛晒,仲加咗少少鹽調味,清清地好健康。
日本米飯就更加冇得輸,粒粒分明,夠哂黏度,飯香濃郁,夾埋肉汁食更加一流!