2022-10-12
▫️米走雞觀塘興業街4號The Wave 3樓雞煲款式林林總總,米走雞是其中一間性價比好高的雞煲店。之前試過他們的黃金芝士雞煲,非常邪惡和惹味,今次決定挑戰他們另一款主打,火焰麻辣雞煲。🍽️ 火焰麻辣雞煲(小)雞煲利用了多種香料作配料,辣椒乾、洋裝蔥、中芹、芫茜等,非常有誠意!火焰麻辣雞煲顧名思義會見到火光熊熊,侍應會在客人面前加入玫瑰露點火炒雞件,非常有睇頭!雞件份量很多,而且啖啖肉,肉質嫩滑,我們點了中辣,麻辣味十足,辣得非常過癮!🍽️ 哈哈蝦中寶蝦肉大大嚿,上面仲有好多蟹子,口感豐富!蝦滑非常有咬口,超級彈牙,蝦味濃郁,十分推介!🍽️ 竹笙墨魚滑看似兩款完全不相關的食材,味道配合起來又非常夾。原條竹笙包住新鮮打好的墨魚滑,好彈牙,竹笙完全吸收了雞煲的湯汁,辣得來口感很特別!
觀塘興業街4號The Wave 3樓
🍽️ 火焰麻辣雞煲(小)
🍽️ 哈哈蝦中寶
🍽️ 竹笙墨魚滑