2005-11-17
響King Ludwig Beerhall 度happy hour, 朋友原本建議就地食埋dinner, 不過我果日唔想食德國菜, 醒起見過有人推薦呢間居酒屋, 都係響附近, 於是走左過黎食.晚上九點幾, 唔算多客. 打開menu, 酒既選擇都幾多, 印象中唔係常見既貨色, 之後同侍應姐姐講起, 佢話係老闆自己搵番黎架喎. 最難得係價錢唔貴, 於是明明飲完啤酒同紅酒, 都忍唔住又叫左枝sake. Menu上寫係越前忘憂純米吟釀, 真身就寫住純米酒咋喎, 不過唔駛兩舊水一枝(720ml), 是但啦. 味道一般, 辛口, 配埋食物就恰到好處.黎居酒屋就當然係叫送酒小食, 先黎一round:麵豉醬酸醋八爪魚--貪麵豉醬+酸醋呢個配搭新鮮, 食落兩者既味道又幾夾喎.冷菠菜--我鍾意食菠菜, 見menu有呢味就order. 夠凍, 菜亦非常爽脆.芝士酒盜--見有幾味菜都有「酒盜」呢樣野, 忍唔住問waitress係乜東東, 原來係"魚立"魚既內臟用鹽辛做法整成喎. 咁特別, 幾大都要試下啦. 下層有幾條芝士, 上面就鋪左一pat酒盜, 味道有d似明太子果類野, 鹹鹹香香咁, 質感就一pat野之中
黎居酒屋就當然係叫送酒小食, 先黎一round:
芝士酒盜--見有幾味菜都有「酒盜」呢樣野, 忍唔住問waitress係乜東東, 原來係"魚立"魚既內臟用鹽辛做法整成喎. 咁特別, 幾大都要試下啦. 下層有幾條芝士, 上面就鋪左一pat酒盜, 味道有d似明太子果類野, 鹹鹹香香咁, 質感就一pat野之中有帶d嚼頭. 配埋芝士食, 無論口感同味道既效果都好好, 好岩送酒.
串燒牛舌、雞腎--ok啦, 前者比後者好, menu明明寫住係雞肝, 上檯變左雞腎, waitress話佢地不嬲都係咁, menu上既雞肝其實即係雞腎, 可能係落單既同事唔記得講明喎. 0下? 咁都得? 不過佢又唔係無禮貌, 我地當時心情又幾好, 所以算數~~
明太子飯團--純粹填肚, 但原來幾好味喎. 上檯時飯團尚暖, 紫菜仲有少少脆(當然食唔夠兩啖已經變腍啦), 飯粒分明. 份量好大, 所以食到中間會散. 配一碗麵豉湯, 好滿足.
友人興致好高, 飲完枝sake仲意猶未盡, waitress見狀, 想推介燒酎, 我即刻耍晒手擰晒頭. 不過佢話有隻鍛高譚味道好特別, 酒精度又比一般燒酎低, 無咁「哽」. 斟左少少比我地試, 果然有好大陣紫蘇葉味, 又易入口, 最重要係只賣一舊水一枝, 哈! 如是者, 我地又叫多枝燒酎了.
叫左酒, 跟手又叫野食, 再黎d味道濃烈d既食物: 串燒拼盤同炸蝦仔. 前者同頭先d串燒差唔多, 過得去咁啦, 後者就非常香口, 唔會太油膩, 又一送酒佳品.
埋單七百幾蚊, 飲左兩枝酒都係咁既價錢, 我覺得抵食. 服務方面, 主要招呼我地果位waitress有問必答, 會主動介紹食物酒水, 但唔係hard sell果隻, 態度好好.
呢間居酒屋, 必會再翻兜.