2009-10-12 3 浏览
睇餐牌都知主打雪花冰,一口氣點了三個冰share...西瓜雪花冰 $30 - 一上檯,大家不約而同問:"究竟呢個係乜冰??"; 似粉紅又似橙色的雪花冰好難想像原來係西瓜味. 舉手問,侍應話係因為溝色素而成,但既然溝色素,點解會溝到個唔湯唔水的顏色?? 味道有好假的西瓜味,而且除了幾粒哈密瓜和色彩繽紛的粒粒之外就乜都無,唔似得其他地方有小丸子或椰果等等可以有其他配料咬下.日本南瓜雪花冰 $33 - 雖然貴三蚊,但我依然揀這個全因menu上有個'讚'字. 食落一點南瓜味都無,得個甜字.香芋雪花冰 $30 - 食落又係得甜甜甜味, 零芋頭味,但仲衰過南瓜冰,因為上面灑了一層咖啡味糖漿,所以反而食到好強烈的咖啡味.最令人費解係三碟冰的配料都係一模一樣; 其他如糖百府或金滿堂唔同味道會有唔同配搭,糖仁街明顯地一d心思都無.不過算啦,個雪花冰本身都唔好食,有幾多幾好配料都無用.
睇餐牌都知主打雪花冰,一口氣點了三個冰share...
不過算啦,個雪花冰本身都唔好食,有幾多幾好配料都無用.
$31 (宵夜)