2022-11-19
2022年11月6日 星期日見網上對呢間餐廳都有唔錯既評價,所以一早已經預約左呢日晏晝同老婆黎食去到坐低之後再睇返餐牌,發現有幾個唔同嘅套餐,除咗午市套餐之外,仲可以叫兵之膳,裏面包咗前菜、刺身、壽喜燒同茶碗蒸等等,菜式好豐富,又唔需要諗食咩,所以決定同老婆每人叫一個餐等左一陣,刺身就送到,分別有北海道帆立貝、深海池魚同拖羅,店員建議我哋由帆立貝開始食,之後食池魚再食拖羅,因為味道由淡到濃,帆立貝好彈牙,而且夠晒大粒,不過最驚喜嘅係拖羅,因為睇見紋理已經好靚,食落去真係入口即溶,雖然係有少少筋,不過唔算太難咬開之後有茶碗蒸,蒸蛋蒸得好滑溜,裏面仲有好多配料,例如魚蛋、冬菇、三文魚籽等等,每一啖嘅味道都好豐富,食完成個肚已經暖晒之後就有精選和牛肉眼同西冷,師傅拎出嚟既時候當堂嚇咗一跳,因為每一塊好大塊,而且脂肪嘅分布好平均,師傅話會用壽喜燒嘅方法燒熟呢一個係塩煎牛舌,厚身得黎又唔韌,上面仲有蘿蔔蓉可以解膩之後精選和牛肉眼就燒好左,燒得好香,食落去幸福感即時湧上塊面,牛肉味好濃郁,食完之後個口仍然殘留住牛肉嘅香味,肉同脂肪嘅比例好平均,所以質感好平衡跟住有日本黑豚西冷片,燒得岩岩好,唔會過
呢一個係塩煎牛舌,厚身得黎又唔韌,上面仲有蘿蔔蓉可以解膩
跟住有日本黑豚西冷片,燒得岩岩好,唔會過熟之餘,黑豚味幾突出,醬汁同黑豚幾夾,食落去唔會太鹹
再黎有和牛西冷,感覺同和牛肉眼差不多,不過更加有咬口同更有濃烈既肉味,芋絲浸咗醬汁之後好好食,用黎送飯一流!!
跟住師傅將美國熟成肉眼牛同烏冬炒埋一齊,上面再加上芝麻,未食已經聞到好香,烏冬好幼滑同彈牙,熟成肉眼同和牛又真係好唔同,比較煙靭,但係冇想像中咁難咬開,脂肪唔算太多
食完主菜之後再飲個舞茸菇清湯,油膩嘅感覺即時解除,而且個湯真係好清新,有菇嘅清香
最後再黎埋甜品水信玄餅,裡面有櫻花,加埋醬汁,味道甜甜地,作為完結唔錯
埋單雖然有啲貴,不過係物有所值既,感覺好似係日本食左一餐咁!!