2022-09-09
太掛住日本,就自然會食壽司,串燒,又或者係居酒屋,好少會話不如去食大阪燒,你有冇試過突然會想食下呢樣野呢?如果有,我推薦下你黎中環呢間Benkei Okonomiyaki Teppanyaki。呢間餐廳bookmark左一段時間,啱啱喺中環返工本身有一日諗住喺度食晏,不過可惜撞正落大雨就冇去到。星期六時間比較充裕,不如就嚟呢度慢慢食,主力食大阪燒嘅店真心不多,聽講呢間係全日本人主理,非常正宗,做過下功課,蕃茄水牛芝士大阪燒同免治雞肉燒係必食,海膽和牛蒜香炒飯又係人人都點,基本上都唔使點諗食乜嘢。最正喺呢度晏晝一點已經有Happy hour,啤酒買一送一,淨係呢度已經夠吸引,一人一杯,非常好。叫你一個小食,店員推薦,whitebait chive,說穿了就係菠菜,蛋黃同魚仔,但係撈埋一齊意想不到咁好食。大阪燒就見得多,但係比較少會見到雞肉燒,坐低後即刻將一舊免治雞肉喺你面前即刻煎熟,加上勁多切得好細嘅蔥花,喺你面前添上嘅沙律醬,就咁就食得。呢舊嘢出奇地好好食,平時通常都會以蔬菜為主,但係呢舊成件都係肉,雖然我比較喜歡食菜,同埋一路食大阪燒嘅感覺都係以菜為主,但呢度嘅雞肉入面有唔少好有咬口
呢舊嘢出奇地好好食,平時通常都會以蔬菜為主,但係呢舊成件都係肉,雖然我比較喜歡食菜,同埋一路食大阪燒嘅感覺都係以菜為主,但呢度嘅雞肉入面有唔少好有咬口嘅雞軟骨,真心精彩。
蕃茄水牛芝士大阪燒,之前從未見過呢一種款式,蕃茄水牛夾芝士當然係一個好經典嘅配搭,但係放落大阪燒度又係一回乜嘢事呢?食完之後你一定會話好,外皮煎到好脆,而且芝士嘅拉絲亦都令人會覺得好吸引。
尾聲嘅海膽和牛蒜香飯,先用和牛同蒜香炒熟,然之後再加落個炒飯度,淨係師傅喺你面前表演都已經夠賞心悅目,尾聲再加上好凍嘅北海道海膽,成件事非常完美。