2011-02-14 17 浏览
大年初二, 要到太太外婆家拜年. 我們在西貢家吃完開年飯才出門. 特登早一點來, 放低阿B. 二人輕鬆一點先找個店吃下午茶, 再去遊一遊車河. 出發前, 就近近地係大埔舊墟找家店吃個下午茶, 才駒車郊遊.開門的店不多, 找找看看, 見這一家人多就不理三七二十一, 入來吃下午茶. 坐低, 原來新年頭所以套餐暫停. 新年頭, 人家生意與隆嘛, 我們就散叫吧. 不怪. 叫了姐仔來, 點下餐, 再看回檯上的結賬單仔. 為何價錢跟餐牌有出入既.....想找個姐仔問問時, 回頭一看, 牆上大字報列明了, "新春期間, 所有套餐暫停, 所有食品飲品加$2."...... 新年....生意與隆嘛......我們預左中招, 但因為比較少係大年初一、二出街, 沒有預計過原來新年幾日, 加價係加得咁勁既.散叫, 我叫了一個豬潤腸, 太太就乾乾的, 一份鮮油多. 這兒以魚蛋, 以及粥粉麵為主打, 有粥自然有油器, 有粥順帶也會做埋腸粉. 而百潤腸, 就是茶樓未必有的大排檔野. 這個腸粉, 皮比較厚, 不夠細緻滑溜, 腸粉蒸過了少少. 本來呢, 腸粉蒸幾耐都得, 可是餡料是豬潤, 太熟, 會變得粉口, 不夠熟

散叫, 我叫了一個豬潤腸, 太太就乾乾的, 一份鮮油多. 這兒以魚蛋, 以及粥粉麵為主打, 有粥自然有油器, 有粥順帶也會做埋腸粉. 而百潤腸, 就是茶樓未必有的大排檔野. 這個腸粉, 皮比較厚, 不夠細緻滑溜, 腸粉蒸過了少少. 本來呢, 腸粉蒸幾耐都得, 可是餡料是豬潤, 太熟, 會變得粉口, 不夠熟, 血淋淋的又不夠衛生, 時間控制是好重要的. 而這個豬潤, 是過熟了, 雖是細細粒, 但口感已經帶粉.

鮮油多, 一份兩塊麵包, 烘底, 一大塊牛油. 鮮油多, 要好食, 就是要舊牛油夠大夠厚, 麵包烘得好. 我吃了一小口, 美中不足的是, 牛油不夠凍. 若是熱熱的烘麵包, 中間夾一塊近乎冰凍的純牛油. 那種奇妙的口感....真係要食過才知道.

飲品, 我們一個檸茶一個奶茶. 檸茶同奶茶, 質素普通. 沒有套餐, 而且又加了2元.....茶餐廳最賺的, 其實是飲品.....