2015-07-04
姪仔一月初出世,話咁快就半歲人仔啦,我就咩都無幫手,只係識得食同攪攪震,又借呢個半歲生日黎約食飯,叫做慶祝一下嗎。屋企人中意食中菜,但帶住小朋友去酒樓係一件勁辛苦既事,所以我諗私房菜會係一個唔錯既選擇,係朋友介紹下,搵到觀塘既御膳,位置都好方便,附近仲有得泊車。訂位後仲可以用whatsapp同餐廳預訂海鮮或指定菜式,完全體貼到我地呢d要翻工,又想忙下自己野既人。餐廳位於工廈內,間格闊落,坐得好舒服又唔會好嘈。我地7點3左右到,都未坐滿人,點知,唔駛30分鐘就全店滿座。麻辣鹵水大拼盆 ($120):麻辣金錢肚,麻而不辣,又咬口又唔硬,豬大腸,非常既稔,好重鹵水味,有種入口即化既感覺,手撕雞拌上爽脆青瓜,非常清新。花雕蛋白蒸龍躉球($198):蛋白好香滑,食落仲有魚既鮮味同陣陣酒香,龍躉球都好大塊,啖啖肉,而且吸收左花騅既香味,真係令人回味。避風塘炒大肉蟹($398)隻肉蟹份量十足,師傅仲用左大量炸蒜去炒蟹,保存傳統風味,火侯十足,惹味。梅子果皮蒸大肉蟹($398),我個人比較中意嚐鮮,有好既食材用簡單做法會比較合我口味。大肉蟹既殻硬,吸收唔到梅子同果皮既味道,但只要將蟹肉沾上碟上既汁,就
梅子果皮蒸大肉蟹($398),我個人比較中意嚐鮮,有好既食材用簡單做法會比較合我口味。大肉蟹既殻硬,吸收唔到梅子同果皮既味道,但只要將蟹肉沾上碟上既汁,就會感收到好醒胃,適中既酸味,更加突出蟹肉既鮮甜。
士多啤梨骨($88):d骨好大舊,炸得乾身左小小,有點硬,士多啤梨味唔夠突出。
金華玉樹雞半只($170):無骨既蒸雞加上帶有咸香既金華火腿,雞肉好滑又無骨可以放心大啖食。
蒜蓉炒西蘭花($60):豐富既晚餐點都需要一碟清菜,雖然係炒,但一d都唔油。
招牌御膳炒飯($129): 炒飯既料好多,有帶子粒,菜粒,肉粒,蝦,咸蛋蓉,冬菇,牛柳粒等,而且炒得好乾身,一啖可以食到多個層次多種鮮味。
西瓜盅($350):西瓜好大個,外型好別緻,用下想像力諗下,有少少似bb 車,又有少少似食鬼,西瓜波好大粒,而且仲好多汁,又夠清甜,除左西瓜,入面仲有提子,藍莓,奇異果等,可以動動腦筋將水果拼成不同的形態,滿有趣的。
今餐食得好滿足,一家人食飯,睇到大家食得開心,我都好開心。