2023-09-13
🐢蜜飲飲食食之《古今二》呢間位於觀塘工廈入邊嘅日式餐廳,估唔到喺工廈入邊都有驚喜💙🥢柚想蝦你沙律沙律裡面嘅蔬菜都好新鮮,每一口都充滿咗自然嘅清新味道。啲海草同柚子汁嘅組合帶嚟嘅微咸微酸滋味,車厘茄同蘋果嘅微甜配上柚子嘅酸,真係令味蕾大開,而牛油果同蟹籽加咗啲奶油質感,營造出滑溜嘅口感,同埋啲甜蝦帶嚟啲豐富嘅海鮮風味。而最後,柚子汁嘅清新檸檬香氣,令整個沙律更加清爽🥢火山呢款係一個卷物,卷物嘅上層鋪滿滿滿嘅蟹柳,卷物嘅內陷多種食材,帶子帶嚟嘅鮮味同蟹柳嘅鮮甜,同埋加咗青瓜同牛油果,帶嚟啲清新爽口嘅層次,上碟時點火嘅設計真係為整道菜增色唔少,睇住火焰燃燒嘅畫面真係好治癒🤤🥢冬菇串燒冬菇經過燒烤表面微微焦香,內裡卻保持左嫩滑多汁。簡單嘅烹調方式帶出咗冬菇本身嘅風味🥢大阪自家製炸雞炸雞皮外脆內嫩,一啖咬落去就聽到啲脆脆嘅聲音,雞肉內裡仍然保持住多汁,一點都唔乾柴,佢哋嘅炸雞唔會太油膩,油分都被瀝乾咗,感覺唔會好漏
🥢柚想蝦你沙律
🥢火山