2019-06-17
今晚想打吓啲高質火鍋食🤔,聽朋友推介,話尖沙咀有間火鍋店有九龍城水準😯😯,咁尖沙咀真係比入九龍城方便得多,咁我地決定去試一試😳😳呢度係可以選擇要大鍋定一人鍋,而一人鍋既價錢都係大鍋1/4🤑,我地兩個人梗係要一人鍋,嗌多野好過😂😂而個湯底都係用牛骨10鐘嚟熬製,一飲真係🐮氣衝天,完全感受到咩叫做真材實料,而且啲牛蹄牛筋都唔少,煲得入哂味👍🏻又可以當多一樣野食吓呢個就係今晚主角-騸牯牛🐂,呢款牛冇和牛咁油膩,肉味濃厚好多,而爪邊即係牛既背脊位,口感好幼滑,油脂好平均,食極都唔會厭😚☺,果然係必試之選👍🏻👍🏻呢個同我之前食過牛胸膀好相似,好有可能係同一樣野嚟🤔都係表面上好似一大塊脂肪,但當佢一熟嗰陣,佢就會收縮,口感好爽脆,每咬一吓都有陣陣牛油香流出嚟🤤,必點🥴👍🏻費時淨係打邊爐咁dry,我都鐘意叫啲小食食吓🥴鯪魚球新鮮炸起,熱辣辣🌬🌬有蜆蚧點吓,確實令到炸鯪魚球味道豐富不少😚呢度服務非常好,店員會自動自覺幫你加湯,又主動介紹飲品,令我地飲到清甜既竹蔗茅根,飲飽食醉,果然係一個好介紹😘😘
青紅蘿蔔牛蹄鍋
騸牯牛系列-爪邊