2010-05-29
今日無食 LUNCH 勁肚餓,又好似好多日無飯落過肚,成日都係食扒食粉麵,今晚想食吓熱辣辣既煲仔飯,所以又落返私人飯堂。一落火車即打電話落單,免得等咁耐,平時一般情況下,煲仔飯只煮十至十五分鐘,咁樣啲飯就會偏濕、痴埋一舊又黏口、唔香又無飯燋。所以一定要要求飯要夠乾身,煮廿十至廿五分鐘先最香、最好食 ~魚湯浸菜芯,無食到,因有幾隻蚊仔係湯度浮浮沉沉,菜芯洗得唔夠乾淨。本來我諗住無所謂,倒左啲湯、揀清楚就照食,不過阿姐話唔好啦,換過第二款菜好啲,見佢咁有心,就接受佢好意換個碗啦。魚湯浸生菜,魚湯唔腥、帶甜、無味精,飲晒一滴不留都唔會頸湯,足料無欺場。生菜新鮮、嫩口、又多,低食。排骨滑雞煲仔飯,見有時間,所以預早打電話落單,咁就唔洗等咁耐,去到就有得食。一般情況都只係煮十至十五分鐘,所以一定要要求飯要夠乾身,煮廿十至廿五分鐘先最香、有飯燋、唔會一舊舊痴淋淋、又唔黏底,淨係豉油撈飯已經食唔停口。豉油香、偏甜、味輕、唔會太咸,恰到好處。滑雞始終骨多無咩肉,多數都係雞翼、雞背同雞胸,講真係有啲失色,食得唔太舒服成口骨同肉質唔夠滑,雞皮就非常滑,可能雞髀肉用作生滾粥料。排骨今次幾滿意,唔太肥可接受、
排骨滑雞煲仔飯,見有時間,所以預早打電話落單,咁就唔洗等咁耐,去到就有得食。一般情況都只係煮十至十五分鐘,所以一定要要求飯要夠乾身,煮廿十至廿五分鐘先最香、有飯燋、唔會一舊舊痴淋淋、又唔黏底,淨係豉油撈飯已經食唔停口。豉油香、偏甜、味輕、唔會太咸,恰到好處。滑雞始終骨多無咩肉,多數都係雞翼、雞背同雞胸,講真係有啲失色,食得唔太舒服成口骨同肉質唔夠滑,雞皮就非常滑,可能雞髀肉用作生滾粥料。排骨今次幾滿意,唔太肥可接受、有肉食不太多骨、醃得入味。總括黎講屬中上出品,非常好。