2022-01-05 669 浏览
平時嚟親屯門都係去市中心,但係今次朋友竟然約我去卓爾居,話有驚喜喎。原來係開咗一間好骨子嘅日式餐廳。前菜我哋揀咗個玉子燒,佢個玉子燒好多層,夠晒厚,又甜甜地,唔錯。然後我哋叫咗四件壽司,分別係鰻魚,帆立貝,三文魚腩同埋牡丹蝦。佢呢度嘅蒲燒鰻魚都幾大片,而且個醬汁唔會甜唔到蓋過晒魚本身嘅味道。而佢個帆立貝都好新鮮,好鮮甜。至於三文魚腩亦都好夠肥美,火炙嘅情況下都食到魚油嘅甘香。另外我仲叫左件好特別嘅本鮪面頰,即係魚嘅面珠墩,咁大塊面珠墩到底條魚要有幾大條。職員話係包住紫菜嚟食,佢個口感比較似和牛,真係好香,入口即溶。然後我哋仲叫咗個炸軟殼蟹牛油果卷,軟殼蟹都揸得唔錯,唔會太厚粉或太硬,配埋牛油果又可以解膩,感覺清新好多。然後我哋仲叫咗個日式燒原隻魷魚筒,佢個魷魚燒到啱啱好,唔會太乾唔會太老,送酒真係一流。然後我哋仲叫咗個清酒煮廣島蠔,佢啲蠔真係好鮮甜,用清酒煮完全帶到廣島蠔嘅鮮味。最後我仲叫咗個茶碗蒸,但係佢個賣相同傳統茶碗蒸好唔同,佢好似個布甸咁,又滑又彈,加埋啲蟹肉同三文魚子,個賣相真係好吸引。

原來係開咗一間好骨子嘅日式餐廳。

2022-01-04