2017-11-20
星期五對打工仔來說會好開心,因為是最後一天工作天,所以一般來說會食好啲。跟同學來到中環區意式餐廳Amici 食晏。一打開Lift 門已經將餐廳一覧無違。午餐時間已經full house, 好彩聰明的同事有book 位。午餐時間只供應午餐,二個course 由$158 - $208 都吾平吓。不過我的坐右銘系,做人應該要對自己好啲。首先以蕃茄鷄肉清鷄湯打開味蕾,主菜選了 「三文魚蜆肉意粉」$178蕃茄鷄肉清湯入口相當淸甜,雖然只有蕃茄粒和鷄肉粒,甜味來自清新蕃茄,味道如鷄的精華一樣,美味又不會太飽肚。曾經聽過有些大廚講過最簡單的意粉就最難煮得好,而系我系concept 內「三文魚蜆肉意粉」 應該就是簡單的一類。由於是即做所以略為等待,當店員將它送上面前,急不及待將一口意粉迅速放入口中。意粉彈牙充斥著蒜香,囗感油潤,如果吾係細心硏究都未必吃得出配料方面也相當講究,放了蕃茄、洋蔥、蒜、 羅勒葉、橄欖、酸瓜等不同香料。難怪味道如此有層次感,更以小許辣味將整體味道提升了一個level 。更惜得一讚是蜆肉一粒沙都冇,份量絕對夠飽、美味!+$8 嘆多杯即磨咖啡可以慢慢享受一下悠閒的下午。
跟同學來到中環區意式餐廳Amici 食晏。一打開
Lift 門已經將餐廳一覧無違。
+$8 嘆多杯即磨咖啡
可以慢慢享受一下悠閒的下午。