2018-05-03 252 浏览
以台风为名o既拉面店,门面色彩鲜艳好鬼抢眼。小弟d 日文虽然得三个月,不过都知「台风」当然唔系解「台式风味」,而系真系o个个「台风」,见佢个「台」字都设计到好似个旋涡咁。咁有趣,真系要试番下!唔系攞飞而系排队的,见d 食客都好有秩序大体上一个跟一个。等o左阵先轮到我,内里面积唔大,就是围住个厨房o既长台大约十个单人座位,好有传统拉面店o既风味。一面墙有幅大大幅富士山彩绘,另外远少少o个边个bench 见佢摆o左d figure 公仔做装饰。试o左个伊台风($88 唔使加一),系只芝士蕃茄汤拉面,闻落几香蕃茄青新o既味道,汤底一如食开o既正式拉面,都系超级浓稠。d 芝士条睇住佢用火枪炙烧过,软绵绵得o黎唔会溶晒。夹一箸面入口,滭淡汤,再连埋d 芝士粒食,带一点酸,但又会有种奶滑o既口感。o系块紫菜上面佢沈o左一d 啡色o既鱼粉俾你捞埋落d 汤度,menu 教再落埋胡椒粒同蒜蓉会更好食,d 胡椒o个d 已经放o左o系台上。果然系唔错wo,个酸度会再少d,同埋多o左d 肉香。配菜方面,叉烧厚切量多,感觉好抵食,而且整得好腍。钟意食半熟蛋o既我特登另外加多o左一只(加$15),系我最钟意有腌制

伊台风加半熟蛋 ($88+15)
蕃茄

配菜方面,叉烧厚切量多,感觉好抵食,而且整得好腍。钟意食半熟蛋o既我特登另外加多o左一只(加$15),系我最钟意有腌制过o既味道!食下食下,发觉个面底都几大份,最后有d 食唔晒……
叉烧
半熟蛋
可乐 ($12)
2018-04-17
等候时间
10 分钟 (堂食)
伊台风加半熟蛋 ($88+15)