2022-08-06 220 浏览
勁耐無寫食評, 但今次真心想讚下這間日本餐廳, 食物同廚師都好用心做! 所以想寫下食評!今日朋友帶我來食這間Omakase, 位置係尖沙咀 漆咸道南 達成商業大廈, 好近科學館, 位置好方便!朋友話尼間原來上年11月先開張!講明OMakase, 即係廚師發板! 我哋都唔知有咩食😁, 滿滿期待!餐廳唔大, 細小但給人舒適嘅感覺! 坐得舒服 ! 情侶來都好岩!😚😚最後選左個中等價錢的lunch set!有先付(前菜), 壽司十二貫, 湯,茶碗蒸同甜品壬來個醒胃前菜, 師傅會成個碟的食物介紹一次。仲教你食的次序!先食右上角蒟蒻冷麵,再食水雲啫喱,香魚一夜干,青瓜漬,蓮藕漬! 冷麵同啫喱但有酸酸甜甜同凍食 , 岩哂炎炎夏日怕你無咩胃口! 食完即刻有哂食慾😋😋魚干,蓮藕漬同青瓜漬都好好食! 唔係hea 比你的前菜!女娓目- 有口感又夠鮮味池魚- 味道無深海池魚咁突出,但都夠滑同爽口,當然都鮮甜赤身醬油漬- 吞那魚的一種,入口即溶,夠嫩,深海池魚-勁滑又爽口,口感嫩滑!金目鵰魚- 燒過的金目鵰魚 入口香氣撲鼻 入口即溶 加分八爪魚 - 味道唔深 但夠彈牙 食口感仲有小肌, 右口魚, 魷魚,帶子等

最後選左個中等價錢的lunch set!
有先付(前菜), 壽司十二貫, 湯,茶碗蒸同甜品

女娓目- 有口感又夠鮮味

池魚- 味道無深海池魚咁突出,但都夠滑同爽口,當然都鮮甜

赤身醬油漬- 吞那魚的一種,入口即溶,夠嫩,

深海池魚-勁滑又爽口,口感嫩滑!

金目鵰魚- 燒過的金目鵰魚 入口香氣撲鼻 入口即溶 加分

八爪魚 - 味道唔深 但夠彈牙 食口感

仲有小肌, 右口魚, 魷魚,帶子等壽司
每一件都有水準!唔馬灰,我覺得係抵食!

賴尿蝦茶蒸碗- 尼碗勁熱,食完個碗都仲係熱🤣🤣、 賴尿蝦配個勁滑的蛋 其實好想食多次

蒪菜魚湯。濃濃的魚湯味!鐘意飲魚湯實喜歡!👍🏻👍🏻

吞拿魚蓉手卷- 成個手卷都係吞拿魚蓉,口感最滿足,大大啖吞拿魚的鮮味,勁開心!再配上辣椒醬,第一次咁食,問下先知,原來係特別嘅辣椒醬,唔錯唔錯!

今日甜品係雪糕,滿足滿足!

你會感受到師傅的用心, 細緻到擺伴碟嘅小鮮花都有挑選過同用心, 你會感受到!食物質素一流,覺得尼個價錢又唔算貴!係我食過印象深刻的一間廚師發板!
2022-08-06