2019-06-17
觀塘工廈都食到有水準日本菜聽聞觀塘工廈開左好多有水準餐廳,咁岩今日放工又約左朋友在觀塘食日本菜,於是就試下位於觀塘工業中心嘅古今 2 喇!餐廳主打創意卷物,且每一款都有別出心裁的名字,我同朋友揀左好耐先有心水日本溫室南瓜沙律 來自日本的南瓜本來就好甜,打成南瓜蓉後配埋沙律醬及車厘茄,甜甜酸酸,豁然開胃!彩虹卷賣相同餐牌上所顯示嘅一模一樣,被紅橙綠包圍著,同彩虹一字100% match! 味道方面:同一件卷物居然可以食哂三文魚同吞拿魚,滿滿的幸福哦!牛油果出奇地夾到海鮮味道,整體味道好香濃!富士山賣相震撼,飯卷舖上一大堆蟹柳沙律,飯卷又夾雜著牛油果,鰻魚,蟹柳,一啖沙律一啖飯卷,口感好豐富,令人回味無窮!東京脆爆望落似係紫菜飯卷包著炸帶子,但原來仲有吞拿魚同蟹柳,配埋沙律醬,又唔太油膩,值得一試!黑豚荔枝卷串燒燒荔枝好香,水份可補充較乾身嘅豚肉,令串燒味道昇華!鹽燒牛舌燒的時間剛剛好,肉質爽得黎又唔會韌,小量黑椒令牛舌太惹味!
日本溫室南瓜沙律
彩虹卷
富士山
東京脆爆
黑豚荔枝卷串燒
燒荔枝好香,水份可補充較乾身嘅豚肉,令串燒味道昇華!
鹽燒牛舌
燒的時間剛剛好,肉質爽得黎又唔會韌,小量黑椒令牛舌太惹味!