2011-06-09 7 浏览
細細個老豆已經周不時帶我食越式三文治...最鍾意佢地既'霸嗲' --> 肝醬(liver paste),多年嚟專造越式三文治既鋪頭唔多,食嚟食去都係嗰一兩間,而且水準似乎未能維持, 朋友介紹這間在佐敦地鐵站附近開張不久的越式三文治專門店, 今日放左工揸車出去試下...舖頭細細,但選擇了蘋果綠色作主題,以及舖內一面鏡牆令人感覺清新舒適!Baguette餡料選擇不多,但老闆介紹的招牌包認真滋味!先講個包, 佢地焗得恰到好處,皮脆內軟,唔會食到個口損哂囉!!仲有D餡料,除了最簡單的扎肉,還有香口的蒜味火腿及爽而不膩的五花腩肉,啖啖咬落去都有不同的口感,作為'招牌包',果然名不虛傳!我食得辣,老闆給我加了幾片指天椒,刺激得嚟更令整個包更加惹味!! 簡直一絕! 強烈推介食得辣嘅朋友一試!!! 雖然老闆向我推介他們的另一寶 --> 越式即磨咖啡, 但與咖啡絕緣的我不為所動, 老闆於是親手調校了一杯柑桔水, 嘩~~~酸甜味適中之餘還有一絲柑桔皮的甘香, OMG~~~在吃了指天椒之後飲番杯冰凍的柑桔水, 絕配!絕配呀!!!見佢地D扎肉夠地度,忍唔住買左一舊,諗住加落D公仔麵度,佢地幫
Baguette餡料選擇不多,但老闆介紹的招牌包認真滋味!

見佢地D扎肉夠地度,忍唔住買左一舊,諗住加落D公仔麵度,佢地幫我切埋片之餘,仲可以揀厚切定薄切...點知...未返到屋企,盒扎肉已經俾我食左一半!

總之呢...我平時好少寫食評,今次都dic起心肝上嚟分享吓,因為覺得呢間舖仔做得好用心,希望多D人認識吓啦!

Baguette + 柑桔水 -> $35
'豬耳'扎肉 -> $80

招牌包, 餡料配搭一流!!
螞蟻都被他們的咖啡吸引, cute!
2011-06-09
招牌包, 餡料配搭一流!!
螞蟻都被他們的咖啡吸引, cute!