2023-12-09 44 浏览
今日同女朋友慶生去咗一間在九龍城吃Omakase叫北斗。餐廳唔會有很多座位大概十張左右。第一味纯菜雪魚白子,聽個名係好特別原來係魚個生殖器官,一吃口感上好易融化加埋柚子同埋酸汁吃落好開胃,所以做第一味菜就非常正確。地蛤清湯, 味道好鮮因為落咗好多蛤同菇。秋青魚肉質好嫩,而且口感上帶有少少油分配埋薑蔥蓉豉油大大提升味道。拖羅加咗生蒜蓉而且還燒過,所以口咁上唔會覺得好油膩。日本生蠔 , 蠔本身size都好大隻同好新鮮加埋酸汁啫哩就可以掩蓋咗海水嘅味道。日本沙追魚口感上好有質感因為經過炸過。北海道紫海膽配炸紫菜, 海膽加埋炸紫菜口感上就更有層次咁。神戶和牛,和牛本身入口即溶塗上醬油後味道就更豐富。最後一味明太子茶色飯, 啲飯充滿咗茶味而且加埋明太子有鹹鹹地嘅味道。磯煮鮑魚,鮑魚加咗特別嘅醬汁烹調口感上就更加豐富。

地蛤清湯, 味道好鮮因為落咗好多蛤同菇。

拖羅加咗生蒜蓉而且還燒過,所以口咁上唔會覺得好油膩。

日本沙追魚口感上好有質感因為經過炸過。

北海道紫海膽配炸紫菜, 海膽加埋炸紫菜口感上就更有層次咁。

神戶和牛,和牛本身入口即溶塗上醬油後味道就更豐富。

磯煮鮑魚,鮑魚加咗特別嘅醬汁烹調口感上就更加豐富。

2023-11-13