同朋友大概5点45分去到,去到唔多人,不过陆陆续续开始多人到满座,但离开时(大概6点30)就未需要排队。店员态度友善。点左餐之后,店员会就住你order左既餐而俾一个建议食法俾你,等你试下一碗面有唔同既食感。原味东京捞面 ($89)卖相系吸引既👍🏻 捞面都有好多配料包括:温泉蛋、辣肉碎、葱花、韭菜、紫菜碎、生蒜、鱼粉及小麦面。餐厅教既第一个食法就系先戳破蛋黄并完全搅拌捞面去试下佢最初既味道。我觉得捞匀循之后食层次感丰富,都埋系重口味的,有肉碎既辣(少少辣)之余又有葱花韭菜等等既爽;小麦面硬硬地有口感系我钟意既感觉,食左一半都唔会觉得腻🫰但始终成碗都系同一种味道系会容易腻,所以可以试第2个食法。享用三分一后,可以加即磨黑胡椒提升香气。我加得唔多,因为唔想太辣,加左第一啖会觉得好似新奇左D,但慢慢地都会觉得系同一种味道 🤪 不过都依然觉得好味可以食落去👍🏻享用三分二后,加埋佢地既秘制香醋增加醒胃感。不过我自己唔钟意酸酸地既感觉,我冇加好多,系清新左少少,但整体味道都差不多。最后,店员仲会问我地要唔要一口小饭捞埋剩余既汁酱,我地梗系试啦,味道都仲好丰富既,唔错。题外话,原本呢个捞面系冇猪腩,

原味东京捞面 ($89)

原味东京捞面

题外话,原本呢个捞面系冇猪腩,但朋友食素,俾左佢既猪腩俾我,我觉得猪腩好味,咬落去有烧过既味道,肉质亦鲜嫩👍🏻👍🏻

结论
🫰味道不错,可以一试
⚡️食完会口臭🙈🥹

CP值:7.5/10

餐厅资料
餐厅名称:麺屋こころ (轩尼诗道)
餐厅地址:湾仔轩尼诗道68号新禧大厦地下1C号舖
营业时间:星期一至日及公众假期 11:30-22:00