2015-01-15 1024 浏览
自从年半前写依个系列开始,不期然多咗收到朋友醒我嘅曲奇美食作为小礼物,亦间接让小弟认识到更多唔同嘅曲奇品牌或小店,就好似今次介绍嘅「香茶房」,好陌生嘅名字,好低调嘅小店。收到礼物时,食友无甚介绍,事后上其官网睇,始发觉喺一间食品店,专营日本茶叶食品,有日本茶叶、雪糕、卷蛋及零食……等等,甚至日本茶具、瓷器都有 。所获送赠嘅喺一包曲奇,从官网所知,曲奇有3款味道:静冈焙茶曲奇、京都抹茶曲奇及北海道黑豆曲奇,每包装有10块,只含一款味道,块块均独立包装,不过食友知我心多,将后两者曲奇沟匀俾我,等小弟可以一次试到两款口味 。 京都抹茶曲奇 据介绍,曲奇采用宇治山政小山园特上抹茶粉,虽然唔知其来头,但特上即喺顶级,总之就靓材料嚟,点解咁讲,因为一打个独立包装袋,色泽深绿,抹茶气味浓郁幽香,味甘带苦,充满惊喜,松脆嘅口感 ,无疑喺高质素出品。 北海道黑豆曲奇 黑豆又如何?黑豆曲奇应该都喺第一次食,所以,极之有「新鲜」感,采用北海道黒豆,啲黑豆味几重,做成曲奇,味道的确几得意 ,唔食落口,仲以为喺伯爵茶或芝麻曲奇,因为饼身满满黑点。睇成份招纸时,见到印有明爱天粮包饼工房,原
京都抹茶曲奇及北海道黑豆曲奇
京都抹茶曲奇

,无疑喺高质素出品。
北海道黑豆曲奇

,唔食落口,仲以为喺伯爵茶或芝麻曲奇,因为饼身满满黑点。
京都抹茶曲奇
睇成份招纸时,见到印有明爱天粮包饼工房,原来喺同社企明爱天粮合作,仲晌网页标明用上日本特上食材、全手工制造、无色素、无香料、无防腐剤,值得多啲支持一下!
藉此再次多谢食友,让我认识到香茶房依间日本食物小铺,亦让我有个美味嘅和风下午茶,可惜当时晌公司欠咗杯甘醇嘅绿茶。
题外话/补充资料: 因为喺朋友所送嘅小礼物,所以,几个细项评分(环境、服务、卫生、抵食)嘅参考值唔大。 官网:http://www.kaorisabohk.com/
外卖自取
用餐时段