2025-06-05
上個禮拜日,同女朋友行過荃灣,見到呢間「台蔡滷肉飯」,諗起IG上面好多人分享,話佢好有台灣風味,就入去試吓。餐廳環境幾乾淨,燈光柔和,坐得幾舒服,唔會太嘈,啱晒兩個人慢慢食。牆上掛咗啲台灣嘅風景相,幾有feel,好似去咗台灣咁。🍜🍚🍗台味滷肉飯(溏心蛋) 🌕🌕🌕🌕🌑滷肉飯係呢度嘅招牌,果然冇令人失望。滷肉肥瘦適中,醬汁夠香,撈飯食真係一流。溏心蛋煮得啱啱好,蛋黃流心,同滷肉一齊食,口感更加豐富。飯粒都煮得幾好,唔會太硬或者太軟,整體來講係幾好食嘅。🍚🥚藥膳排骨麵 🌕🌕🌕🌗🌑呢碗藥膳排骨麵,湯底幾濃郁,有啲中藥味,飲落去暖笠笠,幾適合呢排涼涼哋嘅天氣。排骨煮得幾淋,肉質唔會太柴,但係藥膳味有啲重,可能唔係個個都接受到。麵條就普通咗啲,冇乜特別,整體來講算係中規中矩。🍜九層塔鹽酥雞 🌕🌕🌕🌕🌗鹽酥雞炸得幾香脆,外皮唔會太厚,咬落去仲有啲juicy。九層塔嘅香味好突出,同鹽酥雞好夾,食落去唔會覺得膩。份量都幾足,兩個人食啱啱好。如果鍾意食炸嘢嘅話,呢個真係值得一試。🍗🌿呢間「台蔡滷肉飯」整體表現唔錯,尤其係滷肉飯同鹽酥雞,幾有台灣風味。環境同服務都幾好,價錢都算合理,係一個幾好嘅晚餐選擇。不
呢間「台蔡滷肉飯」整體表現唔錯,尤其係滷肉飯同鹽酥雞,幾有台灣風味。環境同服務都幾好,價錢都算合理,係一個幾好嘅晚餐選擇。不過藥膳排骨麵就未必個個都鍾意,可以試吓其他菜式。