2021-04-02
由於太耐冇食過好嘢,今日比一個朋友介紹之下,帶咗我黎呢間好似都幾出名,餐廳火熱度都幾高嘅日本餐廳食晚飯呢間餐廳位於厚福街,之前都嚟過呢幢大廈其他餐廳食飯,都知道呢度啲餐廳嘅面積比較細小,所以對於餐廳嘅環境,都冇好大嘅期望上到嚟,門面都清晰乾淨,一睇就知係呢間餐廳啦安排入座之後被安排到坐喺 bar 枱前,有少少 Omakasa 咁嘅感覺,成件事好似都幾高級咁喎,我望到嘅就係師傅面前好新鮮嘅食材,所以感覺都幾唔錯由於時間關係,我已經揀好咗食物啦!首先嚟嘅有日本真蠔,我叫左我同朋友一人一隻,大家淨係睇個賣相都知道不得了!雖然佢個價錢講緊係 $78 一隻,不過如果以廣島號來講,價錢係差唔多,而且大家可以睇到佢嘅賣相,大家可以見到佢,有幾大隻!佢係真係好大隻㗎,有成隻手板咁大,而且無論望落,定係食落,都係咁有質感,口感非常 Creamy 好實在,完全冇腥味異味,成隻蠔入侵晒你成個口腔,確實係冇得頂第一款刺身我哋叫咗呢個銀雪魚刺身,由於比較少食,所以好想試吓佢,佢係日本空運直送到香港,大家可以見到佢係厚切嘅,而且味道好鮮,食落口感幾豐富,感覺似吞拿魚,但係又比較實在,都係一款幾唔錯嘅刺身第二款刺身
上到嚟,門面都清晰乾淨,一睇就知係呢間餐廳啦
由於時間關係,我已經揀好咗食物啦!
第二款刺身我就叫咗呢一款,佢係針魚,而且係特大型黎,我覺得嚟得呢一啲正宗日本餐廳,冇理由叫一啲普通嘅刺身嘅,呢一款就確實係比較新鮮,因為唔多地方有,而且係比較不平凡的,所以佢成個擺盤都非常靚仔
呢隻魚,食落非常爽口,而且帶有魚嘅鮮味,佢係一條細嘅魚種,雖然已經叫咗特大,其實佢嘅份量唔算好多,但係就會令你有種愛不釋手嘅感覺,因為口感又爽又滑,所以絕對係貴得有道理
呢個係清酒煮蜆,相信大家喺日本餐廳都會成日見到,呢度就做得非常出色,因為酒味夠重,而且蜆中粒粒都有肉,份量都算多,不過底部有啲大蘿蔔喺度頂住,又唔係全部都係蜆嚟嘅
大家可以見到粒蜆肉有幾咁 Juicy 有質感!新鮮得來,仲要每一粒都係咁,雖然佢個湯,味道比較重於七味粉,不過整體來講都真係好OK
最後就有呢一碟 A5鹿兒島和牛串 及 鹽燒白鱔,如果以串燒來講都真係幾高質,兩款串燒都好好食,如果有飲酒嘅話,特別係清酒,就真係一流啦
咁樣影,成個賣相都好好,A5鹿兒島和牛串 非常有口感,味道調校得好好,食落口,非常爽口彈牙,果然係靚牛!
鹽燒白鱔 都好唔錯,餐廳揀咗係冇乜骨嘅位置部份,所以食落一啲都唔麻煩,而且同樣都係,肉質都好新鮮,所以食落同樣都係爽口彈牙,同樣都係幾出色
整體來講,雖然呢間餐廳環境唔係值得加分嘅地方,但係食物質素來講,絕對唔錯,而且性價比都算高,服務都唔錯,所以大家都值得一試㗎