2021-08-02
同肥髀去完牙科覆診,我同佢都未食野,揀左呢間日本天婦羅,撞正午飯高峰時間,要在門口等半小時先有位,店內分了兩級,我哋被安排在最內內圍四人枱,簡單和式淺木傢俬,乾淨企理,食物款式都不多,好快可以落單,坐低店員放低杯黑豆茶,枱面有保溫壺可以加茶,幾方便軟殼蟹天丼($148)因為「季節限定」而叫,賣相靚,炸軟殼蟹切半兩件,炸漿薄脆,入面多汁,濃濃蟹味,炸蝦外脆入面微爽軟熟,炸帶子𠝹左花,入口彈牙,天婦羅最重要係粉漿唔好厚,食落唔會油膩感,呢度都做到了,白飯用日本米,加上炸蛋蛋黃+天婦羅醬油撈飯,好濃好味,前菜子薑+醃蘿蔔爽脆酸甜,解膩一流,麵豉湯正常迷你天丼+稻庭烏冬($118)肥髀食,佢比左炸本菇我食,新鮮好味芬達汽水($13)肥髀飲我在東涌食過,今次帶肥髀試,佢都大讚,話炸漿薄又脆,烏冬彈牙,沾汁又比得多店員有禮斯文,我哋坐最入都會留意住我哋,基本上一舉手就會過嚟服務天婦羅好味
天婦羅好味