2025-03-02
週末約了朋友去天后清風街食日本菜,整條街有好多日本居酒屋🏮,感覺去咗日本旅行一樣。餐廳以木系為主,地方寬躺舒適,營造充滿日式居酒屋氛圍,營造充滿入息居酒屋氣氛,出面有露天座位,極之適合飲酒談天地方我們坐係酒吧區,面前有好多不同種類的日本清酒,啱晒喜愛飲酒一族。店員親切地介紹各款食物,首先第一款前菜已經是和牛,-口壽喜和牛,-入口已經有溶化之感,和牛非常鬆軟,牛味濃郁,混合埋蛋汁入口順滑川海老唐揚蝦🦐乾仔炸得好酥脆,灑上檸檬更滋味,佐酒一流吉列蠔🦪外皮炸得相當香脆,脆卜卜而蠔身好新鮮,Juicy 多汁牛油果三文魚沙律牛油果新鮮配理三文魚好醒胃|天婦羅蝦🍤炸得酥脆,炸醬都幾薄,分別有蝦、南瓜同青椒,甜甜地好爽脆燒物:雞肝 ~ 味道濃郁,雞肝烤得好外酥內軟墨魚香腸🦑 ~ 墨魚粒咬落好有口感同Q彈鷄頸 ~ 雞皮好脆,味道好特別神秘炒飯🍚炒飯有香菇不同食材,飯炒得粒粒分明,並不乾身豚肉泡菜鍋泡菜鍋暖笠笠,鍋內有豆腐、金菇、黃牙白,加入薯粉索汁,香濃湯底,食落好暖身最後我哋order 兩杯 highball soda , 去日式居酒屋一定叫,分別是西柚燒灼梳打及乳酸燒灼梳
蝦🦐乾仔炸得好酥脆,灑上檸檬更滋味,佐酒一流
吉列蠔🦪
外皮炸得相當香脆,脆卜卜而蠔身好新鮮,Juicy 多汁
牛油果三文魚沙律
牛油果新鮮配理三文魚好醒胃|
天婦羅蝦🍤
炸得酥脆,炸醬都幾薄,分別有蝦、南瓜同青椒,甜甜地好爽脆
燒物:
雞肝 ~ 味道濃郁,雞肝烤得好外酥內軟
墨魚香腸🦑 ~ 墨魚粒咬落好有口感同Q彈
鷄頸 ~ 雞皮好脆,味道好特別
神秘炒飯🍚
炒飯有香菇不同食材,飯炒得粒粒分明,並不乾身