5天前
喺香港要搵到一間雞白湯湯底可以媲美日本水準嘅拉麵店,真係屈指可數😌位於牛頭角嘅「マヌル屋」就係其中之一💯由居港多年的日本人主理🇯🇵堅持以匠人精神煲足11小時熬製雞白湯,每一啖都飲得出心機與誠意,難怪成為區內大熱人氣店🔥.店舖走日式bar枱設計,得十個座位左右,可以近距離欣賞拉麵製作過程,好有日式小店feel❣️雖然經常有人龍,不過翻枱率快,好似我哋周日下午嚟都只係等咗5分鐘就入到😙坐低後用點心紙落單,麵條可揀黃麵或白麵,仲可以揀走蔥/少鹽,另外亦有多款加配:糖心蛋、海帶、紫菜、筍、甚至加雞肉🍗重點係👉完全唔收加一,夠貼心🤩.🌟必試拉麵.🍜瑪瑙瑙雞白湯麵💰$89上枱見到已經驚喜🤩雞白湯面頭有層綿密空氣泡沫,白雪雪好療癒✨雞湯入口超滑順,奶白色湯頭香濃而不膩,飲落有淡淡甜味😚配料有三片嫩滑慢煮雞胸+炙燒雞叉燒🐓肉質鮮嫩而富香氣,再加上蔥花同白葱絲點綴,層次豐富😍.🍜辣味噌雞白湯麵 💰$93湯底加入辣味噌更有勁度🔥入口先係雞白湯嘅濃郁,之後慢慢滲出味噌香同辣勁,好適合鍾意重口味嘅人😝黃麵掛湯力強,每一啖都好滿足😆.「マヌル屋」拉麵用心程度絕對唔輸日本本土,每碗湯頭都好有靈魂✨無論係初次試雞白湯
🌟必試拉麵
🍜瑪瑙瑙雞白湯麵
💰$89
🍜辣味噌雞白湯麵
💰$93
「マヌル屋」拉麵用心程度絕對唔輸日本本土,每碗湯頭都好有靈魂✨無論係初次試雞白湯拉麵,定係想挑戰辣味噌版本,都值得專程嚟一試👍🏻而且唔收加一,性價比高,真係觀塘/牛頭角「是靚午」之選🙌