2024-01-23 526 浏览
《吃茶ちょうぼ - 大埔》如果喺大埔区想食日式洋食,自然会谂起位置大埔超级城既呢间吃茶店,久唔久就会同屋企人黎食个lunch叹下茶🤭今次我同个朋友行完街过左黎食lunch,两个女仔叫左两个主食、一个小食同甜品,仲有两杯好靓既饮品添💙大爱💁🏻‍♀️明太子蛋包意粉 $96第一个主食我地叫左个蛋包意粉🍝汁底系明太子忌廉配什菌,上面系好流心既炒蛋,成个意粉好湿润好挂汁,意粉既口感爽口,同个忌廉汁其实都几夹架🫶🏻我几钟意的💁🏻‍♀️咖喱牛肋肉蛋包饭 $130另一个主食就叫左我最钟意既蛋包饭🍛同样地有个好靓既炒蛋包住用酱汁既炒饭,入面有什豆,令成个饭好有咬口,而配菜既咖哩牛肋肉同沙律菜,牛肋肉炆得好软好淋,而且入味,我朋友都话十分啱佢口味😉💁🏻‍♀️月见鸡皮饺子/两串 $77小食我就推介呢款月见鸡皮饺子,每次黎我都会叫佢架,外面既鸡皮脆卜卜,入面包住猪肉馅同脆骨,咬落爽口浓味,点埋个月见汁真系好好味呢😋💁🏻‍♀️雪人布甸与牛奶大福盛 $68甜品今次试左呢个雪人牛奶大福布甸,其实就系佢地好classic既焦糖布甸上面放左牛奶大福,外型好可爱,仲配左不少既士多啤梨片,顶顶仲有原粒士多啤梨🍓睇得又食得,作为甜品
《吃茶ちょうぼ - 大埔》

💁🏻‍♀️明太子蛋包意粉 $96

💁🏻‍♀️咖喱牛肋肉蛋包饭 $130

💁🏻‍♀️月见鸡皮饺子/两串 $77

💁🏻‍♀️雪人布甸与牛奶大福盛 $68

甜品今次试左呢个雪人牛奶大福布甸,其实就系佢地好classic既焦糖布甸上面放左牛奶大福,外型好可爱,仲配左不少既士多啤梨片,顶顶仲有原粒士多啤梨🍓睇得又食得,作为甜品一流

💁🏻‍♀️夏日海洋梳打 $48
我呢一杯夏日海洋梳打个颜色系浅蓝色,望落超级靓,好似海洋咁,饮落系波子汽水既味道,口感清爽顺滑,上面有少少cream 咁,几特别

💁🏻‍♀️草莓沙冰 $48

而朋友呢杯草莓沙冰就相对比较fruity,酸酸甜甜的几开胃,慢慢啜啜下解腻都几唔错架
2024-01-21