2024-06-03
今日入大埔三門仔探朋友,佢話附近開咗間出色中菜點心餐廳,話一定要帶我去試吓,門口仲可以泊車,大埔墟亦有有小巴直達,都幾方便!鴻運乳豬例牌店員推介呢個招牌乳豬,食落真係好正,值得推介!鴻運乳豬熱辣辣上枱,外皮特別鬆脆,而肉質保持軟嫩濕潤,皮下略有脂肪,食用口感恰到好處!再沾以純厚乳豬甜醬就更惹味!上湯金魚餃拼水晶球 超可愛既上湯金魚餃外型獨特,味道鮮美爽滑,尤其蝦肉爽口彈牙~水晶球皮薄口感柔嫩,加上餡料足,口感夠哂豐富~黑毛豬北菇燒賣大大粒菇味濃郁,選用優質北菇、黑毛豬,口感煙韌啖啖肉!皇朝蝦餃皇以薄薄蝦餃皮包裹著彈軟有嚼勁既蝦肉,晶瑩剔透、鮮甜又多汁!皇朝三式蒸腸粉呢款蒸腸粉可以試齊三款餡料,包括鮮蝦、叉燒、牛肉~最愛叉燒內餡,透薄又香軟既腸粉包裹半肥叉叉燒,口感軟綿綿滑嘟嘟!時令燉湯呢款竹竺螺片燉雞湯用上天然高質湯料,健康無添加,湯頭飲落格外清甜,絕無油膩感,具滋陰補腎,清肝潤肺等功效!蘿蔔千絲酥外表金黃酥脆,層層香酥,咬開有飽滿香甜蘿蔔,香氣滿溢!荷香籠仔斑球蒸飯我同朋友都好鍾意食蒸魚,呢個荷香斑球蒸飯就岩哂!大大籠上枱好吸晴!石斑肉嫩滑彈牙,米飯索盡荷香及斑球油香,食落啖啖滿足,
店員推介呢個招牌乳豬,食落真係好正,值得推介!
大大粒菇味濃郁,選用優質北菇、黑毛豬,口感煙韌啖啖肉!
以薄薄蝦餃皮包裹著彈軟有嚼勁既蝦肉,晶瑩剔透、鮮甜又多汁!
外表金黃酥脆,層層香酥,咬開有飽滿香甜蘿蔔,香氣滿溢!
我同朋友都好鍾意食蒸魚,呢個荷香斑球蒸飯就岩哂!大大籠上枱好吸晴!石斑肉嫩滑彈牙,米飯索盡荷香及斑球油香,食落啖啖滿足,暖胃又飽肚。
第一次試流沙包以雪山製法,外皮烤至酥脆,流沙內餡富有鹹蛋黃及奶油香,趁熱食特別滋味!
📍大埔三門仔路鹽田仔27地段