2025-06-28
Porterhouse 最近由蘭桂坊加州大廈7樓搬到24樓, 依家餐廳維港景觀更開揚. 夜晚仲好有情調除左靚景美食, 仲好開心見到外籍主廚Michael Bolam , 佢好nice 問我地意見. Korean Hanwoo Beef Tartare$158好精緻, 韓牛肉質嫩滑帶咬口, 放於牛骨髓骨上. 打磨得太光滑, 我同朋友正討論緊時主廚Michael Bolam 話係骨黎. 另配上脆片增添口感Uni Toast $88鮮甜嘅海膽, 上面係咸香魚籽中間再多一層海膽cream 令口感富層次而底下係烘過軟熟toastSquid ”Games“ $68魷魚炸得金黃, 外層酥脆內嫩而帶點有嚼勁, 唔會油膩.Burrata $148 Burrata cheese 好幼滑香濃, 上面配左甜甜地紅椒燉菜酸菜, 仲落左Dill 同Sumac 豐富香味, 好食Sticky Eggplant $98茄子煮得非常軟嫩, 醬加發酵辣椒帶微辣而香濃Seared Salmon $208個salmon 煮得恰到好處, 魚皮香脆, 約7成熟, 所以肉質保留嫩滑濕潤唔會乾鞋. 配上美味味增蘑菇汁, 煮得軟腍菠菜,
另配上脆片增添口感
Uni Toast $88
鮮甜嘅海膽, 上面係咸香魚籽
中間再多一層海膽cream 令口感富層次
而底下係烘過軟熟toast
Squid ”Games“ $68
魷魚炸得金黃, 外層酥脆內嫩而帶點有嚼勁, 唔會油膩.
Burrata $148
Sticky Eggplant $98
茄子煮得非常軟嫩, 醬加發酵辣椒帶微辣而香濃
Seared Salmon $208
個salmon 煮得恰到好處, 魚皮香脆, 約7成熟, 所以肉質保留嫩滑濕潤唔會乾鞋. 配上美味味增蘑菇汁, 煮得軟腍菠菜, 食得一乾二淨
NZ Mussels $228
有0.5kg 份量都唔少. 落左homemade XO 紹興酒, 一上菜就聞到酒香. 調味好, 不過mussels 本身唔算係大隻厚肉.
Dessert 試左bubble milk tea icecream 同tiramisu, 前者仲有珍珠係入面而保留口感唔會雪硬