K11 Art Mall新开的「牛丼新造」由人气Cafe HOW to Live Well团队打造,新品牌主打日式牛肉丼饭🥩餐厅设计沿用木系家品,配合日本殿堂级插画大师原田治的作品系列OSAMU GOODS,简直好似置身于慢活感满满的日式食堂🥰价钱好合理$88牛肉丼有90g肉+日本米饭+自选酱汁+自家制鲜忌廉。今次我试咗两款,一款最基本的慢煮熟成牛肉,另一款系加$38顶级美国三角脊扒牛肉。比起普通日本珍珠米饭,呢度饭底可改成蒜香酱油炒饭、淡丽蛋白炒饭、蕃茄酱洋葱意粉、有机水耕菜沙律、日式炒杂菜🥦基本的90g牛肉都多,铺满成个丼饭,卖相好靓,慢煮熟成牛肉颜色粉嫩😍每一片嘅边位都有少少烧过朝朝地的感觉,食落口好香口,肉质软嫩。另一款贵少少嘅顶级美国三角脊扒牛肉食落无筋👍🏻质感更为鲜嫩,不过个人觉得平啲嘅慢煮牛肉更加香口😋饭底我就试咗蒜香酱油炒饭,饭粒好入味,好开胃,仲夹杂左菇菇粒。另一款要左日式炒杂菜,佢系咖哩底🥘啱晒好多唔想食饭想食菜嘅朋友!下次想试埋意粉同埋淡丽蛋白炒饭。另外仲可以加钱配唔同嘅toppings,必定要加日本生鸡蛋,本身个饭仲有自家制鲜忌廉,捞埋牛食会滑好多香好多😍😍📍#

📍#牛丼新造 #Slowcow (#尖沙咀美食)
尖沙咀河内道18号K11购物艺术馆2楼201B号舖
  • 慢煮熟成牛肉