2025-07-04 149 浏览
呢度最開心係可以自選,$88可以揀1款肉 + 主食 + Sauce 同Topping。同朋友嗌咗份熟成牛同豚肉,兩款都出色。 慢煮熟成牛肉(並盛)+蛋白炒飯(+$6)+蘭王/夢王生雞蛋黃(+$6)+紅酒照燒汁 牛肉食落有陣陣烤過嘅香味,肉質軟嫩易入口,加埋日本蘭王/夢王生蛋黃同cream有加分。紅酒照燒汁濃度適中唔會蓋過肉味,幾欣賞佢嘅醬汁係溫熱嘅蛋白炒飯口味偏清淡,食落唔油,食得出炒底同蛋白香。 想講兩款飯都揀咗並盛(即係Regular Size),個人唔算細食都覺得夠。慢煮極上熊本豚(並盛)+蒜香醬油炒飯(+$6)+蘭王/夢王生雞蛋黃(+$6)+芥末籽肉汁豚肉質感嫩同芥末籽肉汁好襯。 醬汁濃度都係適中,芥末籽味唔會好勁,有畫龍點晴嘅效果。 蒜香醬油炒飯係淡淡嘅醬油味同蒜香,推介!飲品有冷熱飲/啤酒/果汁酒等, 叫咗可樂同忌廉 (+$12/罐), 估唔到會俾冰杯, 幾誠意!

2025-05-15 1346 浏览
今晚同朋友係K11 shopping, 跟住上網搵下呢個shopping mall有咩好野食先, 見到有一間係食慢煮熟成牛肉, 一向都好喜歡食牛肉既我, 就即刻決定去試, 不過佢個位置都特別, 我行左兩個圈先搵到間餐廳, 哈哈! 原來佢係一間好大間賣傢具的open area入面, 估佢唔到~店內裝潢都有唔少打卡位,又有牛牛霓虹燈,原來仲有🇯🇵插畫大師原田治創作的「OSAMU GOODS」,好可愛~餐牌簡單易明, 可以自由選擇配搭, 我地就立刻點左以下兩款:*慢煮熟成牛肉 > 淡麗蛋白炒飯 > 紅酒照燒汁 > 半熟日本溫泉蛋成碗牛肉飯賣相吸引, 牛肉邊邊位有燒過, 所以好香, 肉質嫩得黎有小小煙韌,牛味濃, 配埋紅酒照燒汁, 味道變得濃郁。蛋白炒飯不會好硬,加埋蛋白一齊食好夾。跟住撈埋半熟日本溫泉蛋同自家製鮮忌廉, 口感會更滑, 好味~*慢煮極上熊本豚 >蒜香醬油炒飯 >芥末籽肉汁 > 流心香煎日本蛋朋友想食豚肉,豚肉絕不會比牛肉遜色, 都好香肉味,加左芥末籽肉汁更惹味, 蒜香醬油炒飯真係幾好食, 勁香口, 好快佢食哂, 哈哈~飲品各自揀左

飲品各自揀左兩款茶, 解渴~
2025-05-13
2025-04-11 1789 浏览
𝔼𝕟𝕤𝕦𝕣𝕖 𝕪𝕠𝕦 𝕙𝕒𝕧𝕖 𝕣𝕖𝕔𝕖𝕚𝕧𝕖𝕕 𝕒 𝕤𝕒𝕥𝕚𝕤𝕗𝕪𝕚𝕟𝕘 𝕒𝕞𝕠𝕦𝕟𝕥 𝕠𝕗 𝕡𝕣𝕠𝕥𝕖𝕚𝕟🈵絕對係食靚肉肉好去處🦸🏽,食過一次都幾掛住,一於去 K11 Art Mall 再戰✨~選擇貴精不貴多♨️,之前未食過🐷,今次就試試一牛一豬。慢煮熟成牛肉/並盛90g,牛肉肉質嫩,非常有煙韌,想一片接一片🥩,間中一片點芥末籽肉汁都幾過癮。澱粉揀左蒜香醬油炒飯🍚,好香口👄,不過日本炒飯相對淋d欠口感。整件事加埋半熟日本溫泉蛋同自家製鮮忌廉係 value adding🤓,一d邪惡感都唔會有🍥。🐂Slow-cooked Dry-aged Beef with Pommery Gravy | $88🧄Garlic Fried Rice | +$6🥚JP On-sen Egg | +$10慢煮極上熊本豚/並盛90g,配日本夢王生雞蛋黃,豚肉香而肉味濃🐽,唔洗點任何醬汁都夠做。砵酒黑椒昆布汁幾得意🌿,不過同呢個選擇就唔太夾。澱粉係拉絲芝士番茄醬意粉,拉絲芝士🧀加惹味番茄意粉🍅,飽肚感就係咁黎🙊。🐖Slow-cooked Kumamoto Pork with Port Wine Black Pe

🧄Garlic Fried Rice | +$6
🥚JP On-sen Egg | +$10

🐖Slow-cooked Kumamoto Pork with Port Wine Black Pepper Kombu Sauce | $88
🍝Tomato & Cheese Spaghetti | +$8
🥚JP Yume-O Egg Yolk | +$6

既然有牛有豬,都想試埋雞🤣。一向唔特別喜歡炸物,但店員推介日式炸雞🐓,係真係好有驚喜,皮唔厚,雞肉超嫩仲要有肉汁係咩玩法💥,值得試試✅。

飲品就揀左薑啤同清麥茶🍵,一個 gur 一個消濟,聽落無咩衝突吧👻~

🍖JP Fried Chicken | $48
🫚Ginger Ale | $18
🌾Wheat Tea | $18

場內打卡點都唔少,除左🐃霓虹燈,不得不講🇯🇵插畫大師原田治筆下「OSAMU GOODS」,可愛又有特色🫰🏽。

#MC帶你去尖沙咀.食牛丼未必一定要食大型連鎖店,依間新開餐廳嘅牛肉飯店大有來頭!最平$88就可以嘆到高質靚牛肉飯~➖✨ 𝙎𝙇𝙊𝙒 𝘾𝙊𝙒.餐廳以慢煮熟成牛肉飯為主打,採用美國進口牛肉,經自家熟成21日後,再以60度慢煮1小時;餐廳採用木系裝潢設計,走日系美式復古風格,環境簡潔舒適。➖🥢 基本招牌套餐|$88.┌───────────────────┐🔹🔸 自選肉類90g + 珍珠白米飯 + 自選醬汁 + 自家製鮮忌廉🔸🔹└───────────────────┘➖🥢 慢煮熟成牛肉 • 拉絲芝士蕃茄醬意粉 • 生雞蛋黃 • 霹靂辣椒醬|$102.熟成牛肉薄片堆砌成火山外形,鋪滿整個意粉面!牛肉外層微微焦脆,口感軟嫩,而且油脂感較少;牛肉加上蕃茄醬意粉就更加搭配!加上刺身級日本生雞蛋,戳破蛋汁,整體口感更滑溜。愛辣人士一定要試霹靂辣椒醬,微微辛辣感,但後勁凌厲,辣得過癮。➖🥢 慢煮極上熊本豚 • 蒜香油炒飯 • 流心香煎日本蛋 • 砵酒黑椒昆布汁|$104.熊本豚肉經慢煮後,肉質一樣嫩滑超軟腍,肉汁豐盈;搭配蒜香油炒飯,鹹香惹味又蒜味十足;流心日本蛋,蛋黃堅挺,蛋邊有少少焦

#MC帶你去尖沙咀

✨ 𝙎𝙇𝙊𝙒 𝘾𝙊𝙒

🥢 基本招牌套餐|$88
┌───────────────────┐
└───────────────────┘

熊本豚肉經慢煮後,肉質一樣嫩滑超軟腍,肉汁豐盈;搭配蒜香油炒飯,鹹香惹味又蒜味十足;流心日本蛋,蛋黃堅挺,蛋邊有少少焦脆;加上砵酒黑椒昆布汁,微微黑椒味又唔會搶味,幾惹味。

🥢 烏龍茶|$18/枝

🥢 清麥茶|$18/枝
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
2025-03-31
2025-03-28 2017 浏览
今次是我第二次到訪,一來到發覺外面在排隊😮上次沒有吃過意粉,今次點了一份試試,亦感覺不錯😋🫰🏻.𐐂單點𐐚.客人可因應個人需求去自選配料 - 肉類、主食、醬汁及份量.❥ 慢煮熟成牛肉 +蒜香醬油炒飯 (+$6) + 日本「蘭王」生蛋黃 (+$6) + 紅酒照燒汁 (並盛 90g)店家採用了美國優質牛肉,21日熟成過後以60度慢煮一小時來保持肉質的粉嫩,鎖住肉汁,邊位微焦,中間放上了一隻橙紅色的日本「蘭王」生蛋黃,呈流心狀態,蛋香濃郁🤤紅酒照燒汁甜甜鹹鹹,飯粒是日本珍珠米,帶有蒜香味,加上自家製的微甜順滑鮮忌廉,令整體的味道得以平衡,美味誘人😋.❥ 頂級美國三角脊扒牛肉 (+$38) + 拉絲芝士蕃茄醬意粉 (+$8) + 半熟日本温泉蛋 (+$10) + 芥末籽肉汁 (並盛 90g)友人不愛吃飯,所以點了意粉,意粉掛汁,茄汁中夾雜著香濃的芝士味,牛肉味道香濃,肉質實在,同樣邊位有微微炙燒過,芥末籽醬汁鹹中帶點酸,加上自家製的微甜柔滑鮮忌廉和一隻滑溜的温泉蛋,味道和口感上都好有滿足感😙.❥ 可樂 +$12.❥ 忌廉梳打 +$12.
𐐂單點𐐚
客人可因應個人需求去自選配料 - 肉類、主食、醬汁及份量

❥ 可樂 +$12
❥ 忌廉梳打 +$12
2025-03-24
  • 頂級美國三角脊扒牛肉
2025-07-01 0 浏览
呢間位於K11入邊嘅日式餐廳,主打食慢煮牛丼網上見到好多介紹,都覺得好吸引,今日就放工之後過咗嚟食。環境乾淨,裝修有特色,好有美國風格。慢煮熟成牛肉90g配蒜香醬油炒飯,再加配咗蘭王蛋,蒜片同埋忌廉 落單嘅時候,服務員都有講過話會等好耐,結果都唔使等好耐,大概10幾分鐘就上菜。牛肉份量都算多,好好味,又大塊,又有牛味。不過醬油炒飯就比較普通,唔覺得特別香,諗住加咗蒜片之後,會豐富咗個口感,點知佢啲蒜片比較林稔身,同期望有出入。整體嚟講,性價比都算OK,90g嘅份量適合細食嘅女仔,如果大食啲嘅朋友,可以叫大盛或者特盛。
呢間位於K11入邊嘅日式餐廳,主打食慢煮牛丼

2025-05-30
2025-06-30 0 浏览
📍 Slow Cow | 尖沙咀日式慢煮牛肉飯專門店今日同另一半喺K11行街,發現呢間隱世日式小店「Slow Cow」!雖然過咗lunch hour,但店內依然8成滿,人氣爆燈💫 裝修簡約得嚟帶點精緻,坐得好舒服~ 🍚 招牌慢煮熟成牛肉飯👉 紅酒照燒汁版本👈:牛肉鋪到滿滿,加隻日本蘭王生雞蛋黃🍳(必加!),撈勻後蛋漿包裹每粒飯,牛肉邊微焦香口,肉質軟嫩唔韌,照燒汁香甜濃郁,真係「飯掃光」級別! 👉 霹靂辣椒醬版本👈:嗜辣朋友必試!辣醬夠哂惹味,同牛肉意外地夾,食到鼻尖冒汗都停唔到口🌶️ 💡 小貼士- 蛋黃要另加$6,但絕對值得! - 醬汁選擇多,建議試埋其他口味~
📍 Slow Cow | 尖沙咀日式慢煮牛肉飯專門店

🍚 招牌慢煮熟成牛肉飯

💡 小貼士
- 蛋黃要另加$6,但絕對值得!
- 醬汁選擇多,建議試埋其他口味~
2025-03-29
2025-06-03 476 浏览
舖頭型格,日式新式潮流牛丼,口味多選擇👍🏻丼飯自選飯底、醬汁,完全配合自己的口味!慢煮熟成牛肉 $118自選配蒜香醬油炒飯,店員也大力推介!醬汁揀了紅酒照燒汁。重點!自家製鮮忌廉必加!另加日本蘭王生雞蛋黄!更惹味!視覺和味覺都有享受😎慢煮極上熊本豚 $124自選配搭拉絲芝士蕃茄醬意粉,好特別!醬汁揀了芥末籽肉汁,同豬肉又幾夾!當然要加自家製鮮忌廉,必點!更加好味!另外加了半熟日本溫泉蛋,令其顏色和味道大大提升!小食點了日式炸雞 $48都好juicy! 大大粒,啖啖肉!
舖頭型格,日式新式潮流牛丼,口味多選擇👍🏻
丼飯自選飯底、醬汁,完全配合自己的口味!

慢煮熟成牛肉 $118
自選配蒜香醬油炒飯,店員也大力推介!
醬汁揀了紅酒照燒汁。
重點!自家製鮮忌廉必加!
另加日本蘭王生雞蛋黄!更惹味!
視覺和味覺都有享受😎

慢煮極上熊本豚 $124
自選配搭拉絲芝士蕃茄醬意粉,好特別!
醬汁揀了芥末籽肉汁,同豬肉又幾夾!
當然要加自家製鮮忌廉,必點!更加好味!
另外加了半熟日本溫泉蛋,令其顏色和味道大大提升!

小食點了日式炸雞 $48
都好juicy! 大大粒,啖啖肉!

2025-05-28 523 浏览
河內道 K11 購物藝術館呢間 SLOW COW 真係幾有驚喜! 成間餐廳日系風拉滿,木系裝修配暖黃燈光,仲有日式擺設同吧台設計,坐低已經覺得好 chill~主打慢煮牛肉,必試佢哋嘅慢煮牛肉意粉,牛肉煮到軟稔入味,咬落去肉汁爆發,配埋日式醬汁同溫泉蛋,撈飯一流!唯一少少可惜係甜品選擇唔多,但主菜已經夠出色!適合同朋友或者另一半黎食,價錢中等但質素唔錯,行完 K11 過黎食餐好啱~
2025-05-23 476 浏览
睇到ig啲foodie介紹,好似幾好咁,就去試吓,點知仲哂伏,啲牛俾火槍燒到熟哂,豬牛肉完全冇味,連基本調味都冇,啲汁杰到漿糊咁,埋單每人都成$110,其實呢個價位尖沙咀區都有好多選擇。
呢間牛丼店出咗名性價比高,夜晚7點去到已經見到人龍。佢哋而家仲同我嘅火鍋愛店 - 牛大人合作,推出辣麻慢牛湯飯,食落同牛大人嘅麻辣湯底一樣,非常惹味,呢個台日crossover估唔到咁夾,雖然辣但係忍唔住一啖接一啖🤭再試埋佢哋嘅基本招牌套餐,可以自選肉類、主食、醬汁同份量。熟成過再用60度慢煮嘅牛肉帶點粉色,肉質軟嫩,邊邊位充滿煙熏香氣,配埋甜甜哋嘅紅酒照燒汁同温泉蛋,好滿足😙埋單每人百幾蚊,喺大商場呢個價錢食到呢個質素嘅餐點都好唔錯!

• 辣麻慢牛湯飯
2025-05-09 276 浏览
🥢曾經係日本食過奶油牛扒蓋飯覺得好好食,估唔到香港都有機會再食返🥹!今次呢間牛肉飯專門店——SLOW COW位於尖沙咀K11 Art Mall入面,穿過HOW TO LIVE WELL先會見到。雖然唔易搵,但無損餐廳吸引力,平日6點已經接近坐滿人。餐廳裝修以紅色+木系為主,牆上掛滿插畫同裝飾。坐嘅枱櫈同間距都好舒服,職員亦態度親切殷勤。🥩 慢煮熟成牛肉+🍚蒜香醬油炒飯+🧄蒜片+🫙芥末籽肉汁上枱見到呢碟飯層次咁豐富會有一種興奮🤩,牛肉選經過熟成後慢煮,肉質嫩滑,每塊都色澤粉嫩🌸,牛味香濃🐂。配上芥末籽肉汁,為牛肉增添一抹清新感🌿。炒飯方面選咗蒜香醬油口味,炒飯偏日式風格,飯粒較濕潤💧,聞落蒜香撲鼻👃,炒飯吸收咗醬油味🧂。加埋香脆蒜片,口感同蒜香都更有層次🧄,最後加埋一小球忌廉一齊食超級滿足🍦😋。🐖 慢煮極上熊本豚+🧈拉絲芝士🥫番茄醬🍝意粉+🍳流心香煎日本蛋+🍷紅酒照燒汁熊本豚肉,慢煮後肉質軟腍唔鞋口👌,配上紅酒照燒汁,充滿豐富的甜味和鹹味🍷🧂。拉絲芝士番茄醬芝士份量十足🧀,番茄醬酸甜開胃🍅,掛汁力強,仲有濃郁番茄乾香味🌞。流心香煎日本蛋煎得恰到好處🔥,蛋白微焦,蛋黃仍然保持流心狀態💛🍳。

🥩 慢煮熟成牛肉+🍚蒜香醬油炒飯+🧄蒜片+🫙芥末籽肉汁

飲品有ginger ale同麥茶🥤🌾,估唔到ginger ale會連🧊冰杯上,可見細心💖。

整體全晚都好味😋,而且自由度好高好多選擇。
📍#SLOW COW (尖沙咀)尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓201B號舖♡人均消費: $334 @ 2▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️呢間新開餐廳嘅牛肉飯值得一試,最平$88就可以享受到高質牛肉飯。店家選用美國牛肉,經過21日熟成,然後用60度慢煮,肉質極嫩滑,味道鮮美。✨#秘製熟成牛辣肉醬配經典脆炸薯條 💰$42 炸薯條外脆內軟,剛炸出來時熱辣辣,香味撲鼻。牛辣肉醬有一點辣味,配上薯條特別好味,令人忍唔住再嚐一口。 ✨#Slow cow 招牌(肉類+主食+醬汁+自家製鮮忌廉) 💰$88 呢款慢煮熟成牛肉真係唔可以錯過,選用美國牛肉,經過21日熟成,然後用60度慢煮,肉質極嫩滑,味道非常鮮美。紅酒照燒汁甜中帶鹹,搭配流心的日本蘭王生蛋黃,味道層次豐富,飯用日本珍珠米,再加上自家製的鮮忌廉,整體非常和諧。 ✨#牛大人聯乘新品辣麻慢牛湯飯 💰$118 呢款新品帶有麻辣味,口感層次分明,好似火鍋後的湯,味道勁惹味,讓人一口接一口✨#日本青森縣富士蘋果酒 ✨#日本福島縣菠蘿酒 另外仲點咗兩款果汁酒,果味十足,酒精濃度輕,配上冰塊飲得特別清涼,真係好貼心!

📍#SLOW COW (尖沙咀)
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓201B號舖

♡人均消費: $334 @ 2

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

✨#秘製熟成牛辣肉醬配經典脆炸薯條 💰$42

✨#牛大人聯乘新品辣麻慢牛湯飯 💰$118

✨#日本青森縣富士蘋果酒
✨#日本福島縣菠蘿酒
2025-05-03 184 浏览
日本慢煮雙饗,平民價位慢煮熟成牛肉丼蒜香醬油炒飯為基底,米飯粒粒分明,鑊氣十足,醬油鹹香,慢煮牛肉肉質柔嫩,粉紅多Juicy,脂香細膩。蘭王蛋黃,拌入自家製解忌廉(奶油),拌飯一流,濃郁又細膩。 慢煮熊本豚丼清雅得黎又不失味道,蛋白炒飯搭配厚切豚肉,慢煮鎖住肉汁,肉質入口即化,完全不膩。同樣以生蛋黃與解忌廉提味,配蛋白炒飯既清新更顯層次。 平民價錢,食材嚴選既水準,值得再返黎,都幾多人排隊,如果黎要預返時間。
日本慢煮雙饗,平民價位

慢煮熟成牛肉丼

慢煮熊本豚丼

2025-05-02 171 浏览
尖沙咀的K11藝術購物館內,藏著一家名為Slow Cow的餐廳,以其慢煮牛肉聞名。這道慢煮牛肉鮮嫩多汁,肉質醇厚,醬汁渾然天成,經過慢煮過程,充分釋放了牛肉的香氣和鮮味。搭配的蒜香醬油炒飯,同樣令人驚豔。米飯粒粒分明,蒜香撲鼻,配合醬油的鹹香,讓人每一口都欲罷不能。整體口味平衡,讓牛肉的鮮嫩與炒飯的香氣相得益彰。餐廳的環境也十分舒適,無論是和朋友聚餐還是獨自享受,都是一個愉快的選擇。若你還在考慮晚餐地點,Slow Cow絕對值得一試!
  • 頂級美國三角脊扒牛肉
  • 有機水耕菜沙律