2017-07-18 272 浏览
今日同大家講蠔, wikipedia 話5月至8月期間 唔係食蠔嘅季節, 因為係繁殖期, 會比較瘦. 飢詩話呢 有食唔食罪大惡極 😈😈😈 又有人話食蠔是催情的, 如果大家有睇幾年前bbc嘅節目 The Truth About Food , 入面有實驗話食蠔其實唔係真係好壯陽 😆😆 催情的多數是由香味引發, 有興趣可以上網 或者買佢本書睇 👍講返Amici, 在中環工作的朋友介紹了這家新開的小店. 訂位時已訂了一打生蠔 $340 .. 蠔呢一半是澳洲一半是法國 Cadoret .. 他們都是肥肥的. 澳洲的蠔有海水味亦帶有甜味, 口感比較清爽。 而法國的蠔則有些銅味而鮮甜, 層次比較豐富。至於其他食物, 由於 a la carte 餐牌未印好 😅😅😅 我們點了 dinner set. 又由於電話沒有電, 只記得自己吃了黑毛豬鞍 及 creme brulee 燉蛋火候需要小心控制, 因為我的燉蛋有點 overcooked , 而友人的燉蛋是 undercooked 😂😂😂小店新開張需要多多練習, 店長及廚師們加油呀 💪💪💪飢point : 7/10#hungermarch #非飢詩

小店新開張需要多多練習, 店長及廚師們加油呀 💪💪💪
飢point : 7/10
#hungermarch #非飢詩