2022-02-28
凍冰冰最啱就係打邊爐,打邊爐就緊係揀最滋補養顏的花膠雞湯啦! 既然繼續玩動態清零,但公司又繼續要你返工,唯有食好西提高自身免疫力才是王道! 而家晚市無咗,唯有LUNCH約埋同事一齊補一補,終於食到想試好耐的鮮入圍煮,識食緊係食最出名的花膠雞鍋湯底,半隻黃油雞煲大大塊花膠,目測極濃郁,店員推介打邊爐前先嘆返2碗雞湯暖暖個身先,果然無介紹錯,足料雞湯感覺滋潤,再食埋雞肉和花膠,好滿足啊! 店員介紹雞湯真係以3-4隻雞煮成,雞味濃不加味精,用老火湯打邊爐真係第一次。半隻雞連雞湯上枱,開火後店員將雞剪好拆件,淥一淥就食得,雞肉嫩滑入味,花膠分量都OK,塊塊大大片,整體都係真材實料,讚! 老實說飲完幾碗雞湯加雞肉花膠已半飽,係時候要開動打邊爐,LUNCH時間唔可以慢慢食,和同事兩條友精挑細選了幾款美食:麻辣小籠包魚蛋/ 炙燒流心芝心丸/蔬菜麵(菠菜)/原粒帶子鮮肉水餃/ 網狀豆腐。網狀豆腐:大大份淥起都相當爽口,索埋雞湯極入味,勁飽肚,好正! 原粒帶子鮮肉水餃:餃內真係有帶子,仲要唔止一粒,好足料炙燒流心芝心丸:呢個好特別,第一次試,一咬落去D芝士爆哂出嚟,芝士控必點蔬菜麵:上枱成個公仔麵咁,
原粒帶子鮮肉水餃:餃內真係有帶子,仲要唔止一粒,好足料
蔬菜麵:上枱成個公仔麵咁,但綠色蔬菜色,食落爽口又唔會話太爆太滯唔錯
麻辣小小籠包魚蛋:細細粒好得意,食落又唔會太辣,麻味重,encore系列
短短一小時有湯飲有好野食,食飽飽個人感覺好滿足,免疫力都返哂嚟,生活好苦,但對自己要更好! 大家一齊加油!!