2008-10-20
話說周六為阿哩慶祝生日,大漁變態六人組選了沙田的陳根記。六人組於九月十月最鬼忙,因為隔個星期就有人生日,個個星期都大魚大肉飲飲食食,其實都係美其名食番餐吧﹗呢度真係近期發現既好地方,地點位於禾輋,街坊大排檔格局,夠哂地踎又夠嘈,最重要係既可露天又可有瓦遮頭,真係你想點就點﹗星期六來多人到爆哂﹗超級誇張﹗呢度既名菜海蜇手撕雞,例牌都已經大大碟十分抵食﹗雞肉腍滑夠香嫩,墊底的海蜇亦彈牙有嚼勁,配上酸酸辣辣的醬汁,好味道呢,如果海蜇有多0的就仲好,我只係食左一箸已經比蝗虫團隊食哂﹗呢度最正一樣野係嘉士伯 $16三罐,7-11都唔止呢個價,仲要有冰筒雪住夠哂凍﹗正﹗冬蔭公蜆,個湯底夠酸夠辣,蜆都算隻隻有肉喎﹗我連湯都飲左兩碗﹗不過工友話食到有幾隻都有沙﹗扣分﹗椒鹽鮮魷炸得金黃鬆脆,我鍾意食呢種炸粉,夠哂薄,特別有一種脆香同炸物既口感,對比起街邊十蚊包0個0的炸魷魚有時炸到成條香腸咁真係搵鬼食佢﹗扇貝55蚊有六隻,當然不可以同上次牛記食的巨型扇貝相比﹗肉很細粒,不過勝在多蒜蓉及粉絲﹗豉油王吊筒,既彈牙又入味,我食左四五隻﹗哈哈﹗孜然捧捧骨,肉質炸完keep到外香內嫩,咬落仲充滿肉汁的呢﹗孜然粉唔
星期六來多人到爆哂﹗超級誇張﹗
呢度既名菜海蜇手撕雞,例牌都已經大大碟十分抵食﹗
不過工友話食到有幾隻都有沙﹗扣分﹗
扇貝55蚊有六隻,當然不可以同上次牛記食的巨型扇貝相比﹗
肉很細粒,不過勝在多蒜蓉及粉絲﹗
豉油王吊筒,既彈牙又入味,我食左四五隻﹗哈哈﹗
孜然粉唔會落到好似大陸般瘋狂搶哂0的肉味,$48有五隻,抵食﹗
呢個勁,啤酒如果叫我想一打以上佢係搵個紅A膠筒做冰筒呢﹗蔚為奇觀呀﹗
呢度地方又大又多位最好係有大電視,仲有Now英超睇添,落黎睇波正呀﹗
第一次睇與敵同行就係大結局,真係幾緊張喎﹗郭晉安做得好好呀﹗怪不得發哥都話佢做得夠哂邪﹗我地同前面一枱睇到大叫大嚷,十分之好笑﹗
最衰病病地,唔係有排坐,下次一於早0的來再食過﹗
祝阿哩生日快樂,希望你地既澳門之旅玩得開心啦﹗
更多相: