2018-09-15
最近朋友揾到新工,想好好慶祝下,所以就話請我呢個仲未有收入嘅可憐蟲食餐好嘅~既然唔係我比錢,梗係交比我朋友負責叫野食。佢係一個海膽fans,所以特登揀左呢間食海膽好出名嘅餐廳。侍應安排左我地坐bar枱。我本身以為Bar枱相對係冇咁多人鐘意坐嘅,點知後面黎嘅人唔少都要求坐Bar枱可能可以望住師傳準備野食有氣氛D第一樣上枱嘅野係日本真蠔。朋友真係好大手筆,知道我鐘意食生蠔,就一人叫左一隻上枱真係嚇親我,差唔多成隻手板咁大隻望住師傅去清洗處理,令我非常之有信心佢係乾淨嘅。師傅係上枱前已經幫我地調好左味,唔駛自己落汁。食落口首先第一個湧上黎嘅味道係海水味,鹹鹹地,之後就係蠔嘅香味口感超級滑,又脹卜卜,完全係超級高質之選。我從來都未試過係酒店buffet 以外食過生蠔,太平嘅又唔敢試,太貴又唔捨得。今次真係令我大開眼界,令我更愛生蠔啦!隻蠔真係大隻到食完都佔左個肚嘅一D位置。係呢D咁高級嘅餐廳,我地都係奉行叫一兩樣,食完再叫嘅原則。之後就食呢個鮨一沙律。魚生沙律真係第一次食,感覺好清新。有時食魚生食得多會稍稍覺得膩,但食返D沙律就覺得fresh返。而且有好多唔同種類嘅魚生,每樣都唔少,一次過就可
隻蠔真係大隻到食完都佔左個肚嘅一D位置。係呢D咁高級嘅餐廳,我地都係奉行叫一兩樣,食完再叫嘅原則。之後就食呢個鮨一沙律。魚生沙律真係第一次食,感覺好清新。有時食魚生食得多會稍稍覺得膩,但食返D沙律就覺得fresh返。而且有好多唔同種類嘅魚生,每樣都唔少,一次過就可以滿足晒,唔駛逐樣叫咁貴~
食左一輪魚生之後,開始有少少覺得膩口。店員就建議左我地叫呢個宮崎超甜粟黎試下。一開始我地以為係燒粟米,咁岩我又好鐘意食粟米,朋友就話叫。一上枱嘅時候我都嚇親,諗左好耐都唔知點食,後來上黎openrice睇其他食評先知原來係生食嘅。一咬落去D汁係真係爆出黎,仲唔小心彈濕左隔離位個個人同埋佢真係超清甜,好解膩,雖然我未試過生食平時嘅超甜粟,但佢個種清甜感真係唔係非同凡響~睇落平平無奇,但食落真係忍唔住一啖又一啖。
朋友話一場黎到一定要食海膽,所以就叫左呢個馬糞海膽手卷。其實佢都唔細個,而且海膽好足料,蓋滿晒D飯。海膽超新鮮,平時只要係唔新鮮嘅海膽我就會覺得有陣臭味,但呢個係完全冇!海膽好鮮甜,果然係出名食海膽嘅地方,冇得輸
食左咁多生嘅食物之後就要食返D熟食,呢個牛舌唐揚真係一個幾特別嘅配搭,平時都係食開燒牛舌,呢個炸牛舌係一個新嘅口感配搭,炸粉唔厚,加埋個醬汁幾開胃。
後來見到隔離叫嘅串燒好吸引,所以就叫左幾串試下,有雞肝、雞腎、雞心、雞尾尖、雞皮同埋雞胸軟骨串。朋友比較鐘意食內臟,我就只係食雞腎嫁姐。雞腎果然係爽口,燒得岩岩好,有炭香又唔會太燶。燒雞皮其實我都係第一次食,因為我平時好怕肥膩嘅口感,但朋友極力推介下我就試下。燒得幾脆口,去左好多肥膩嘅感覺,唔講真係唔知係食緊雞皮。