2005-05-10
母親節出街食飯,都預左多人,連pizzahut門口都大排長龍,但呢間反而仲有位,未入去前都驚唔知好唔好食。全晚最好味既係白玉醬烤鴨,鴨肉好腍又入味,仲腍過伴碟既冬瓜,不過二人份都好細隻,一個人都絕對食得晒。米線又酸又辣(類似炸醬麵),陣味怪怪,結果完全冇人肯食,得個擺字。碟崧子魚片都ok,唔同上海菜既煮法,崧子加辣椒一齊炒,再鋪上d魚度,一齊食既口感好特別,不過魚片本身冇味,齋食崧子就好鬼咸。仲有一碟野菌炒菜(唔記得個名),幾好食,不過冇咩特別。另外再叫左一個類似蔥油餅既大餅,學下面小女巫話齋,個餅幾香幾脆,不過得幾粒蔥,感覺上有d似食緊烘過既麵包咁。五樣野320蚊,唔可以話貴,但係以味道同份量黎講就唔抵食,尤其係唔食得辣既人黎呢度食,選擇起碼少三份一。環境就好一般,普通裝修,又坐得好迫,張檯又唔係大,但係佢上親既菜,無論份量大小,d碟都鬼咁大隻,好鬼阻定。server一般,見到個女侍應行過隔離檯添水,倒到成檯成地都係,仲整濕埋人地袋野。雖然後來個女侍應拎左條毛巾黎抹,但係拎條唔知抹過d咩既毛巾,仲要伸隻手入去抹人地個袋入面d野,如果入面係d衫褲之類既野,都唔知鬧唔鬧佢好囉。