2022-07-26
平時唔多會食生蠔,因為覺得容易會有伏,但最近朋友介紹咗一間餐廳,就嚟到呢度deep sea Oyster 試吓!店如其名,呢到有各式各樣唔同濃度鹹度,來自唔同國家嘅生蠔去食,由於都係食生蠔新手,除左我地搵資料之外,店員都有耐心去同我地介紹唔同種類生蠔既特色同味道,都會建議番食既次序係點!正所謂少食多滋味,今次我哋冇叫一打生蠔咁樣去食,而係叫咗佢哋呢度推介嘅二人餐,入面除咗有生蠔之外,仲有屬於日本菜嘅刺身同拉麵,同埋海水fresh 完之後食飽飽既steak!先講返生蠔,呢個餐Offer左兩種生蠔各兩隻,個人覺得非常之鮮味易入口,而且味道又清新又有濃郁,我唔敢話我好識食但係食落真係好好味!另外深刻嘅係呢度嘅海鮮無論係刺身船還是佢serve 既汁燒帆立貝,食得出佢地用既料係高檔路線,所以絕對物有所值!特別想講個汁燒帆立貝,喺呢個菜身上體會到廚師嘅造詣,佢大膽咁用酒嘅方式去燒煮,再加上獨特嘅醬汁,出嚟除咗係啖啖肉之外仲有一種平時食帆立貝少有嘅味道層次!