2020-09-06 1204 浏览
💰 Tea set $758/2ppl (另收加一)係我最最最想試到嘅butterfly room😂專登早左成個月book先book到 究竟係咪真係咁正?🔆咸食 一開始係savories先其實食afternoon tea 我重心都係會放係甜品度會覺得savories好食係bonus 但老實講其實呢度咸食又未去到我覺得好食 反而食落太膩 唔夠light~嗰日去食係有4款tea sandwich+1件雞肉pastry 我會由我最中意講到最唔中意嘅👉🏻cucumber/nuts/milk/cheese拿 呢個係我最鍾意食嘅sandwich因為同幾舊鹹香味極重嘅放埋一齊 就覺得有件甜甜地嘅落肚真係好幸福😫一入口果下係甜甜地 食到煉奶味 去到後半段就有平時嗰浸芝士味 但係比平時嘅芝士淡味啲 加埋nuts同cucumber絲 有啲嘢咬下 唔係一味食啲林哂嘅野🤘👉🏻chicken puff tart唔識叫啊總之我就當佢係忌廉雞肉酥皮撻😹呢個OK嘅我覺得佢外層仲微脆但呢個價錢來講我expect佢再脆身啲 或者返熱多少少先攞出嚟 因為我真係極速影完相就即刻食~ 入面有啲雞肉粒 菇仔咁 有忌廉汁 但唔會太

💰 Tea set $758/2ppl (另收加一)

係我最最最想試到嘅butterfly room😂
專登早左成個月book先book到
究竟係咪真係咁正?

🔆咸食

一開始係savories先
其實食afternoon tea 我重心都係會放係甜品
反而食落太膩 唔夠light~
我會由我最中意講到最唔中意嘅

👉🏻cucumber/nuts/milk/cheese

拿 呢個係我最鍾意食嘅sandwich

👉🏻chicken puff tart

唔識叫啊總之我就當佢係忌廉雞肉酥皮撻😹
呢個OK嘅我覺得佢外層仲微脆
但呢個價錢來講我expect佢再脆身啲 或者返熱多少少先攞出嚟 因為我真係極速影完相就即刻食~ 入面有啲雞肉粒 菇仔咁 有忌廉汁 但唔會太多整濕晒個撻 食到尾突然間覺得好似有種飲緊酥皮湯嘅感覺😹

👉🏻black truffle/ quail egg mayo

呢個唔鍾意食黑松露嘅朋友就真係未必啱
因為佢嘅黑松露味真係重到冇朋友😹
好彩我唔抗拒
入面唔係用普通蛋 而係用咗鵪鶉蛋
所以整體來講個鹹味係重少少 但都幾好食

👉🏻smoked salmon

呢個正正常常 不過都係太多smoked salmon再配cheese 我覺得如果佢揀隻包係黑麥嗰款(MO上次係)會好啲 起碼可以中和啲冇咁膩

👉🏻ham&cheese

佢有幾層cheese 我唔係芝士控 食到都真係覺得幾膩下lol 之後再問中意cold cut又中意食cheese嘅🐧 都係覺得heavy左啲總之食落去嘅感覺就係芝士壟斷左火腿味都唔係話好食得出

💫總括黎講 我覺得鹹點整體冇驚喜 仲會令人食到有啲膩 做唔到light嘅效果 感覺上有啲想塞飽咗你先😅

🔆甜點

👉🏻plain scone/ raisin scone

之後上碟嘅佳麗就係scones+madeleines
呢度嘅scone 比之前食開嘅酒店都偏細
拎上手係一啲都唔油✅ 牛油香唔算好重 反而我食落係幾有麵粉香

食落都係行酒店中意玩嘅外身干脆入面軟身路線 我成日覺得酒店嘅scone都係呢種路線 如果要勁酥脆一定係GC嗰啲 所以酒店scone好多時係玩個醬同clotted cream配搭

但今次我又幾驚喜 因為呢度嘅scone我就咁唔點醬食我都覺得 咦可以喎 因為佢唔會太乾 食落口又唔會痴牙 比起MO我更buy佢多少少 (如果齋食scone) 因為佢入面無咁實身 同埋陣麵粉香出啲 但當然搽醬就另一種講法 因為rose petal jam係我心入面嘅地位仲係十分之高
( ̄▽ ̄)

呢度有兩款醬 strawberry jam+橙皮醬
我鍾意佢士多啤梨醬好濃郁 似濃縮士多啤梨 係酸而唔係溝咗好多糖水嗰隻甜

橙皮醬幾得意嘅 似係咬緊粒粒橙皮咁 不過係有少少苦 同埋我唔覺得佢唔夾scone🤔 所以我用咗佢嚟點之後嘅野多啲

Clotted cream我中意呢度嘅味 但中意MO嘅texture🙈 rw呢度嘅clotted cream奶味好出 好味~

同埋因為我好鍾意佢呢度嘅raisin scone有好多raisin 仲要有得refill❗️所以之後refill多左3個😆total食左5個回一回本

👉🏻Madeleines

賣相好掂大大舊!個肚濟仔都好鬼大
食落外身微脆 入面似磅蛋糕質感
但牛油味道唔太出🤔 定其實佢有另一啲口味?總之我唔係太食得出 就算refill左都係 淨係食到甜甜地咁 所以啲橙皮醬我用左黎點佢😀

之後直落就到一系列嘅打卡一流甜品

👉🏻Mille feuille

好彩本身聽到老豬講之後知道佢而家換咗做mini版 所以冇抱超大期望 最後都冇咁失望
其實我比較鍾意薄啲嘅酥皮 一層薄皮一層custard咁軟滑質感🤘即係之前洲際食嗰隻 呢度就係厚身酥皮 佢入面嘅cream都幾挺身 唔係入口即融嗰啲 但就份量好多

👉🏻hazelnut mousse

呢個唔會太甜 但我嫌啲榛子味唔夠濃
Mousse質地偏實身少少嘅 底層有朱古力薄脆 真係好脆 咬到咯咯聲 不過 食嘅時候通常都會分開咗因為痴得唔夠實同層薄脆太薄

👉🏻raspberry tart

我唔掂😂 不過我都有食晒㗎冇做大晒鬼
呢款同上一款可能我建議一開始食咗先

👉🏻strawberry mousse cake

呢個外層好似食緊嗰啲脆皮雪條咁
成個係甜到😂 螞蟻人如我都覺得甜 可能因為佢上層又有啲白朱古力入面就好似食緊strawberry mousse 同少少cake咁 成個都偏凍 似食緊脆皮雪條

👉🏻車厘子黑森林蛋糕

呢個整到成個盆栽咁
看穿了其實係黑森林蛋糕嚟
幾貼心嘅佢啲車厘子幫你去左核
入面就嫌佢多咗少少cream 同埋啲cream食落唔算好light 不過好就好在最底層蛋糕入面混合左啲莓 咁食落都冇咁膩 朱古力就偏甜 唔係黑朱古力嗰隻 我極度懷疑佢想用呢個去塞飽人😀等人唔使refill 事實上好多人都卄係食到呢啲位就已經停咗

✅不過後尾其實佢都會出嚟問你有冇嘢想要refill 連scone都有得refill我覺得都可以接受

🤔但係整體嘅用餐體驗我會覺得唔算係話好正 可能因為甜品方面冇咩邊樣係特別出色
👍🏻好嘅我覺得係佢嘅服務態度 因為真係啲人會隨時standby serve你 自動自覺問你使唔使幫手影相我食食吓番薯左倒瀉茶佢哋都會勁好態度咁即刻幫你安排換位 換過一壼熱辣辣嘅茶俾你

問我會唔會嚟多次就應該唔會lu短期內🤔
遲啲出返trolley再考慮下