餐厅: 大班樓
资讯:

2011-06-02 23 浏览
同學聚會,6人點了:頭盤:清酒魚湯煮紐西蘭蜆 - 啲蜆好新鮮,魚湯好鮮甜有酒香,墊底的白蘿蔔吸收了魚湯和蜆的鮮味所以仲好食。龍井菊花煙燻乳鴿 - 每次我都必點,因為實在太好味了淡淡龍井的香味,皮脆肉嫩,但今次隻乳鴿比以前細隻和乾咗少少。四涼拌:麻油青蘿蔔、香菇蟲草花、紅油冬菇、糖醋百合 - 唔好食,冬茹炆的普通,只有青蘿蔔比較特別 咸蛋黃乾蔥伴涼瓜 - 好味主菜:雞油花雕蒸花蟹配陳村粉 - 招牌菜,無挑剔,酒味夠濃,陳村粉有米香,要追加陳村粉。大班樓粗海鹽乾蔥切雞 - 雞肉嫩滑,咸度適中,非常"野"味。鮑汁蝦子黑腳鮮鵝掌柚皮 - 柚皮做得好滑,新鮮鵝掌無得彈,只是稍欠鮑汁味。羊肚菌炆腐皮 - 又係推介菜式,好味。瑤柱咸魚醬炒時菜 - 如果可以咸啲會好些。鮮蝦、蝦乾、蝦膏炒飯 - 味道豐富,完全食到三蝦的層次。樣樣都好食,只有四涼拌不合胃口,而且加了價,水準微微退步了,價錢略貴。
同學聚會,6人點了:

頭盤:

龍井菊花煙燻乳鴿 - 每次我都必點,因為實在太好味了

咸蛋黃乾蔥伴涼瓜 - 好味

主菜:

鮑汁蝦子黑腳鮮鵝掌柚皮 - 柚皮做得好滑,新鮮鵝掌無得彈
,只是稍欠鮑汁味。

羊肚菌炆腐皮 - 又係推介菜式,好味。

瑤柱咸魚醬炒時菜 - 如果可以咸啲會好些。

鮮蝦、蝦乾、蝦膏炒飯 - 味道豐富,完全食到三蝦的層次。

2011-06-01