2006-10-09
Buffet可以做到好平,但唔代表抵食,抵食Buffet意思係價錢平之餘,食物種類多,而且新鮮、好味,咁之稱得上抵食。位於東涌既「Essence」,佢推出既$148自助晚餐,的確可以稱之為好抵食。不過要食就要好有耐性,我兩個幾月前book先至有,聽過宜家book已去到年底、甚至出年。當晚一坐低,就即刻出去狂掃生蠔,夠大隻之餘,亦都好鮮味,而且源源不絕。不過如果去到8點後至取,質素已經差左d,好多蠔殼……其餘食物,如三文魚刺身都好肥美新鮮,印度薄餅亦非常好味;其他熱食同意粉湯麵無試,因為怕太飽肚,想留力食甜品。朱古力噴泉除左傳統果隻,仲有白朱古力;芝士餅及其他甜品如布甸等都好好味;反而果個燕窩蛋撻仔就不外如是。順帶一提,生果都多汁好咬口,但多人搶而且補充又慢,較為失望。仲有一樣野好不滿,就係當初book位時,員工態度一般,好唔願意咁;跟住到就近日子果時,由於我唔記得book左幾點,打去check,竟然第一次唔理我,要打第二次追至問到!﹙不過其實食之前果日佢地會double confirm客人,所以唔駛專登打去問。﹚如果本身住東涌,就更加無得頂;因為我住馬鞍山,來回都近$50車錢,幾貴。仲
如果本身住東涌,就更加無得頂;因為我住馬鞍山,來回都近$50車錢,幾貴。仲有,唔好諗住早d去行下果個outlet可以消磨成個下晝,可能我孤寒,覺得果度d野都係賣得貴或d款麻麻地,所以好早行完。結果等入場等左成個鐘,諗起有d戇居。