2018-10-03
呢日同個friend去將軍澳廣場閒逛,行到咁上下又到食晏,咁啱見到呢間食店佈置得幾特别幾雅致,心諗不妨試一試。店名叫桂花小幸,裝修風格滿滿台灣文青小食店 Feel,坐低叫番幾款台式食品,飲杯珍珠奶茶,驟然有種置身台灣嘅感覺,唔錯,唔錯。睇吓餐牌,呢度以台式美食做主打。咁又点可以唔叫番碗牛肉麵呢!點咗個三盛牛肉麵,配紅燒湯底,麵一上來,賣相不俗,先呷一口湯,香濃中帶點微辣,所謂三盛,即係腱心牛肉、牛腩、牛丸,不過今日冇牛丸,店家用咗花枝丸代替,麵入面仲配咗紅、白蘿蔔,麵質煙韌有咬口,味道鮮美,真係冇揀錯。😋同行友人就order咗個胡椒豬肚湯定食。上枱一睇,份量足,夠抵食。湯頭微酸微辣好醒胃,豬肚有咬口,配埋中式芹菜、鹹酸菜同娃娃菜,好好送飯。另外我哋仲配咗幾款小食。桂花鷄翼,炸得香脆嘅鷄翼,配上淡淡桂花甜漿,味道不俗,别具特色。涼拌黑醋茄子,賣相精美,酸酸辣辣,非常惹味。再加一碗紫菜魚丸湯,真係夠晒台灣地道風味。最後歎番杯我至愛嘅香濃珍珠奶茶,今餐真係食得圓滿又滿足。
涼拌黑醋茄子,賣相精美,酸酸辣辣,非常惹味。
再加一碗紫菜魚丸湯,真係夠晒台灣地道風味。
最後歎番杯我至愛嘅香濃珍珠奶茶,今餐真係食得圓滿又滿足。