2022-08-20 152 浏览
今次兩個人試咗蟹膏蕃茄湯粉,另叫咗一碗順化牛米,搭蟹杯凍越南滴漏咖啡。一開頭見到蟹膏同蕃茄呢兩個terms痴埋一齊都好懷疑,諗緊兩個味會唔會好唔夾。點知,食落有驚喜!蕃茄湯濃厚,碗粉佢配咗一件蟹膏豆腐(我唔知佢真實嘅名),真係一個好新嘅體驗。佢食落好香蟹嘅味道,索哂d湯,咬落唔會硬,軟得來唔係散同淋爛,有d似打邊爐嘅蜂巢豆腐,係多咗一份風味嘅蜂巢豆腐。順化牛米,叫咗小辣,店家俾咗一小碟辣醬。先試咗一啖原味,非常清新,比起頭先蕃茄湯嘅濃郁,佢真係好解膩。牛展好諗,但唔係霉霉爛爛,係可以夾得起嘅。杯滴漏咖啡開頭都諗住會好似喺越南飲咁,配極多煉奶,會超甜。但佢一上嘅時候,見到杯底只係落咗好少煉奶,真係好薄一層啖杯底。個人覺得好好,飲到咖啡香,唔會苦,唔會太甜,加起上來係甘甜。今次食完,味道好有記憶點,會再encore,下次試下其他野食!