呢间"台风"拉面店都开左好一排~~~ 初头都唔谂住试, 最后见到个朋友食完大赞~~~搅到我心思思黎左食番次~哎呀, 食完真系有小小失望~!**************入正题, 讲番碗拉面啦, 舖头入面位唔多, 所以想黎试既你, 最好早D去等定位~等位时, 店员会比张拉面纸你圈番, 想食既拉面款, 面既口感? 面既多少? 香油酱汁多少? 京葱要唔要? (((全部都得选择GA)))拿~~~ 之前我第一次去食"豚X"拉面, 香油酱汁都选左要"多" 结果麻麻, 原来选番"普通"系最prefect~之后去食其他拉面店, 我都会香油酱汁选番"普通" 去到唔明张纸个拉面名等于咩黎呢? 唔紧要既, 店外有张menu话晒你听架~~朋友叫左(左面) 红色暴雨 ''大辣'' $83-, 我就要左 (右面) 鱼介猪骨汤 $78-两碗除左汤底唔同之外, "红色暴雨" 同我个碗比系多左辣芽菜~~~主要讲番我点既鱼介猪骨汤, 汤底方面, 看似好浓, 未加"鱼粉"前, 我先尝一啖猪骨汤~~ 很少很少的猪骨味, 完全无黏咀既骨胶原感觉~ 加左"鱼粉"后, 味道没有提升, 只系觉得个味精复杂左~ 有d拉面会食到"简"水味

搅到我心思思黎左食番次~

哎呀, 食完真系有小小失望~!

**************

等位时, 店员会比张拉面纸你圈番, 想食既拉面款,

之后去食其他拉面店, 我都会香油酱汁选番"普通"

(左面) 红色暴雨 ''大辣'', (右面) 鱼介猪骨汤

很少很少的猪骨味, 完全无黏咀既骨胶原感觉~

加左"鱼粉"后, 味道没有提升, 只系觉得个味精复杂左~

有d拉面会食到"简"水味, 呢到就唔会有呢个问题, 面质一般~ 拉面质地吸唔到汤个味~ 失色左~

面份量够多~ 食一碗, 唔加配菜已经足够~
时间处理得好~~~糖心蛋, 好食~~ !
糖心蛋
叉烧麻麻, 太瘦喇! 虽然块肉够林, 因为一d脂肪都无, 唔好食呀, 少少油香都没有><

而且块肉唔够味, 应该煲既时间未够, 所以入唔到味~
加分地方, 虽然舖头细, 但门外加左椅子可以排队坐下, 唔洗等位等得咁辛苦~
题外话/补充资料: 起荃湾区算系ok既拉面店~ 如果自问对食, 对拉面有要求~ 呢间未必满足到你~ 所以呢间对我黎讲, "未达标"~ XDXD
2013-08-09
等候时间
20 分钟 (堂食)